UN OPTUŽUJU UKRAJINU: U tajnim zatvorima muče ljude elektrošokovima, davljenjem i batinama!
Foto: Reuters

Tortura zatvorenika

UN OPTUŽUJU UKRAJINU: U tajnim zatvorima muče ljude elektrošokovima, davljenjem i batinama!

Planeta -

Ujedinjene nacije optužile su Službu bezbednosti Ukrajine za sistematska mučenja zatvorenika, objavivši prvi put da postoji pet tajnih zatvora, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović uoči objavljivanja 14. referata Posmatračke misije UN za ljudska prava u Ukrajini.

Ivan Šimonović je rekao da je Kijev u nekim sferama povećao "nepoštovanje ljudskih prava" i da ovo pitanje treba hitno rešavati, piše britanski Tajms.

Kao primer on je naveo slučaj ljudi u maskama, kako se pretpostavlja, pripadnicima državne službe bezbednosti, koji su nekoliko puta puštali elektrošok direktno u glavu otetih ljudi.

"Onima koje bi uhvatili, govorili su: ’Niko ne zna gde si. Na tebi je da odlučiš da li ćeš priznati ili ćemo te odvesti u šumu i zakopati'", citira list Šimonoviča. On je ispričao da su jednog uhapšenog udarali palicom po rukama, glavi, leđima i kolenima kako bi izvukli iz njega priznanje o učešću u oružanim formacijama.

"Zatim su ga odveli u SBU, gde je bio uhapšen", saopštio je Šimonović.

"U drugom slučaju, Ujedinjene nacije su saznale da su pripadnici SBU vezali čoveka za radijator i na glavu mu stavili mu masku koju su iskoristili za gušenje. Zatim su kroz njega nekoliko puta propustili elektrošokove, stavili mu u usta mokru krpu i simulirali davljenje, udarajući ga pritom po genitalijama“, navodi Tajms detalje mučenja.

Šimonović je podsetio i da su prošle nedelje pripadnici UN bili prinuđeni da prekinu istragu slučajeva mučenja jer je ukrajinska služba bezbednosti odbila da im dozvoli pristup u pet tajnih zatvora.

SBU je odbila da komentariše ove navode. U izveštaju koji su pripremile UN dokumentovano je na stotine slučajeva nezakonitog hapšenja, mučenja i surovog ponašanje prema uhapšenim licima.

(Tajms, Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track