UNIŠTIO EU SAMO DA CIMERU OTME FOTELJU: Tajna Borisa Džonsona!
Foto: Reuters

HIT

UNIŠTIO EU SAMO DA CIMERU OTME FOTELJU: Tajna Borisa Džonsona!

Planeta -

Raspad - Lider Bregzita uzdrmao Stari kontinent samo da bi drugu sa studija Dejvidu Kameronu preuzeo premijersku funkciju

LONDON - Lider bregzita Boris Džonson najveći je pobednik referenduma o napuštanju Evropske unije, ali je bivši gradonačelnik Londona na tu stranu stao samo kako bi preuzeo fotelju od nekadašnjeg cimera i premijera u ostavci Dejvida Kamerona.I dok cela Evropa strahuje od raspada Unije, Škoti i Irci proglašavaju kraj Britanije, milioni mladih Engleza traže pasoš drugih država, Boris je zadovoljan jer će postati premijer.Kameron i Džonson su studirali zajedno na Itonu i Oksfordu, a bili su i članovi zloglasnog Bulingdon kluba, bratstva ekstremnih bogataša poznatog po orgijanju i razbijanju restorana.- Boris je stariji i uvek je on bio nadređen Kameronu. Bio je vođa na Itonu, Oksfordu, u Bulingdonu. Obojica su bila predodređena za najviše državne položaje, ali dok su Borisovu karijeru usporile vanbračne veze i porodični problemi, Kameron je napredovao i došao na čelo konzervativaca. U krugovima stranke uvek se govorilo kako Boris besni zbog toga i da je njegov cilj da preuzme najvišu funkciju - rekao je Šehab Kan, politički analitičar iz Londona.Čim je Kameron objavio da raspisuje referendum o ostanku u EU i koju stranu će podržati, dodaje, Džonson je rekao da će se boriti za odlazak iz Unije.- Ovo nije više bio samo referendum već izbori za to koga želimo na mestu premijera - Dejva ili Borisa - kaže Kan.Kameron je ponavljao da Boris lično nije za odlazak iz EU, ali to mu nije pomoglo, Boris je pobedio.Puno ime lidera „bregzita“ je Aleksander Boris de Fefel Džonson, ali se na Itonu odlučio da u javnosti bude samo Boris Džonson. Njegov otac je sin ministra Osmanskog carstva Alija Kemala, dok mu je majka potomak britanskog kralja Džordža II. Rođen je u Americi, ali se odrekao se državljanstva SAD.

PovezanostBRANI SRBE I DRUŽI SE S VUČIĆEMBoris Džonson je kao novinar bio u Srbiji 1999. Na njega Srbi nisu ostavili loš utisak, pa nas je branio u javnosti. Pobunio se kad su britanski političari prilikom stogodišnjice Prvog svetskog rata izjavili da je Srbija kriva za taj sukob i objasnio je da su Nemci i njihova agresija krivi za zla koja su zadesila svet, a ne Srbija. Poznaje se i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a njih dvojica i dalje neguju dobre odnose.

TUGA Rejčel Džonson kaže da je pobednik referenduma podelio porodicuBORISE, BRATE MOJ, DECA NE PRESTAJU DA PLAČU ZBOG TEBESestra Borisa Džonsona i novinarka lista nije podržala brata.- Kada su stigli rezultati, moj mlađi sin Oliver me je pozvao i rekao da su svi na Fejsu besni. Plakao je. „Svi me napadaju i kažu da nam je ujka Boris ukrao budućnost“, rekao mi je. Na telefon su mi stizale uvredljive poruke. Iskreno, ne krivim Borisa. On je odigrao sve genijalno, pratio je svoje srce i 17.410.742 ljudi slaže se s njim. Moj problem je što ja sad treba da ubedim sve članove porodice, a moja ćerka je proglasila žalost, da nije sve samo Borisova greška. U telefonu imam dokaz da sam ja glasala za EU - napisala je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track