Upozorenje iz Moskve: Isključite li Rusiju iz SWIFT sistema, to će značiti rat!
Foto: Reuters

Adrej Kostin

Upozorenje iz Moskve: Isključite li Rusiju iz SWIFT sistema, to će značiti rat!

Planeta -
Šef ruske VTB banke dodao je da ako do toga dođe američki ambasador bi tada morao da napusti Rusiju

Šef ruske VTB banke, druge po veličini u toj zemlji, Andrej Kostin upozorio je Zapad u intervjuu nemačkom poslovnom listu "Handelsblatt" da se ne igra sa iskušenjem da Rusiju isključi iz sistema međunarodnih plaćanja SWIFT."Prema mom mišljenju uvođenje takvih sankcija znači rat", rekao je KostinOn je dodao da ako do toga dođe američki ambasador bi tog dana morao da napusti Moskvu.Kostin je priznao da je bankarski sistem Rusije njena najranjivija tačka jer se u dobroj meri oslanja na dolar i evro.

SWIFT je sistem međunarodnih međubankarskih telekomunikacija u koji je uključeno preko 10.000 finansijskih organizacija iz 210 zemalja.

Ovo nije prvi put da se spominje mogući rat.

Član Evropskog parlamenta, Sarjuš-Volski upozorio je da „pritisak Rusije na Ukrajinu raste“ i da je „rat neminovan“, na šta je ukrajinski predsednik Petar Porošenko brzo odgovorio, prilično zloslutno, da ih „treći svetski rat ne plaši“, napominjući da Ukrajina treba da dobije članstvo u NATO. Na kraju je NATO potvrdio da planira da postavi tenkove u istočnoj Evropi.Ukrajinski predsednik Porošenko, pored toga što je izjavio da Ukrajinu ne plaši treći svetski rat, rekao je i da Ukrajina mora da ispuni uslove za priključivanje NATO, ali i da se ukrajinski uvede kao jedini zvanični jezik u Ukrajini.

JUGOSLOVENSKI SCENARIO

Inače predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u tradicionalnom godišnjem govoru pred poslanicima oba doma parlamenta da protivnici napadaju Rusiju sve jače što se ona više povlači i pravda i da su hteli da je raskomadaju po jugoslovenskom scenariju."Bez obzira na našu otvorenost bez presedana, bez obzira na to što smo na naše dojučerašnje protivnike gledali kao na bliske prijatelje i skoro saveznike, podrška separatizmu u Rusiji iz inostranstva - i informativna, i politička, i finansijska, i po liniji specijalnih službi, bila je apsolutno očigledna", rekao je Putin obraćajući se pred Federalnom skupštinom Rusije."Sa zadovoljstvom bi nam razbili zemlju po jugoslovenskom scenariju raspada i podele sa svim tragičnim posledicama koje bi po narode Rusije to imalo. Nije se desilo. Nismo dozvolili. Nisu uspeli. Tako ni Hitleru to nije uspelo", dodao je on.

OBAMINA PRETNJA

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je pre skoro mesec dana da će međunarodna zajednica i dalje izolovati Rusiju ako ruski predsednik Vladimir Putin nastavi da krši međunarodno pravo i sporazume o okončanju sukoba u Ukrajini."Sankcije koje smo uveli daju prilično dobre rezultate. Mi imamo kapacitet i naši timovi stalno preispituju mehanizme kojima se po potrebi može izvršiti dodatni pritisak", rekao je Obama na samitu G20 u Brizbejnu, preneo je Rojters.

PREKINUTI ODNOSE SA MOSKVOM

Podsetimo i to da su šef odbora Kongresa SAD za pitanja oružanih snaga Hauard Mekoun, predsednik pododbora za strateške snage Majk Rodžers i rukovodilac pododbora donjeg doma za taktičke vazdušne i kopnene snage Majkl Terne – obratili su se predsedniku SAD Baraku Obami sa pozivom da potpuno prekine svaku saradnju sa Rusijom.Kao razlog su naveli - postavljanje na Krimu nosača taktičkog nuklearnog oružja.Prema tvrdnji uticajnih kongresmena, početkom avgusta ruske vlasti su donele odluku o prebacivanju na Krim bombardera Tu-22M3 i operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander-M", koji imaju mogućnost da ispaljuju krstareće rakete R-500 visoke preciznosti, koje su, između ostalog, opremljene nuklearnim bojevim glavama.Član odbora Senata SAD za pitanja oružanih snaga Džejmsa Inofe ocenio je da to nije samo direktno kršenje Ugovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa (RSMD) potpisanog između SAD i SSSR 1987. godine (u skladu sa ovim dokumentom strane su se obavezale da ne konstruišu i ne proizvode, već da unište postojeće balističke i krstareće rakete zemlja-zemlja dometa od 500 do 5500 kilometara) jer predstavljaju neposrednu pretnju za čitavu Evropu.

RAT NAFTOM

Treba napomenuti da veliki pad cene nafte najviše pogađa Rusiju, pa su sve češće teorije da zapadne države obaraju vrednost goriva kako bi zvaničnu Moskvu doterale do bankrota, piše Dojče vele.Rusija 45 odsto svog budžeta finansira prihodima od izvoza energije. Pritom je cena gasa povezana sa cenom nafte - Rusiji je potrebna vrednost od oko 100 dolara po barelu da bi izbalansirala svoj budžet.

(Webtribune/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track