TERORISTI SPREMAJU DRONOVE SA RADIOAKTIVNIM OTPADOM: Stejt department upozorava Evropu!
Foto: Printscreen/YouTube

Čuvajte se u naredna 3 meseca

TERORISTI SPREMAJU DRONOVE SA RADIOAKTIVNIM OTPADOM: Stejt department upozorava Evropu!

Planeta -

Američki Stejt Department je izdao upozorenje za svoje građane koji putuju u Evropu da širom kontinenta postoji opasnost od terorističkog napada i to na svim javnim mestima, turističkim odredištima, prevozu.

Ova uzbuna za putovanje biće na snazi 3 meseca.

"Upozoravamo građane SAD na potencijalnu opasnost od terorističkih napada širom Europe, kojima će cilj biti velika događanja, turističke zanmenitosti, restorani, trgovački centri i prijevoz", poručili su.

Upozorenje ističe 31. oktobra.

"Velik broj turista koji posećuju Evropu u letnjim mesecima predstavljaće veće ciljeve za teroriste koji planiraju napade na javnim mestima, posobno na velikim događanjima", dodali su.

Podsetimo, prošlog meseca je britanski premijer Dejvid Kameron izjkavio da pripadnici Islamske države planiraju da koriste dronove kako bi na Evropu bacili “zastrašujuću prljavu bombu“.

Naime lideri najmoćnijih država strahuju da bi džihadisti mogli da se naoružaju bespilotnim letelicama koje bi koristili da najveće evropske gradove “zapraše“ radioaktivnim materijalom koji može da usmrti hiljade ljudi.

Premijer Velike Britanije rekao je da postoji realan strah od nuklearnog napada džihadista.

“Na ovakvim samitima se nalazimo nakon što se loše stvari dogode. Ovog puta smo išli korak ispred, želimo da sprečimo takav scenario“, rekao je Kameron.

Upozorenje je početkom maja godine stiglo i od direktora Evropola Roba Vajnrajta koji je rekao da će se u Evropi verovatno dogoditi novi teroristički napad velikog obima.

Pretnja od terorističkog napada je "i dalje veoma visoka, najozbiljnija od 11. septembra i strahujem da je u budućnosti moguć novi napad u Evropi", rekao je Vajnrajt u obraćanju pred komitetom za Šengen italijanskog parlamenta.

Vajnrajt je dodao da Evropol nema "informacije o konkretnim pretnjama za Italiju", prenela je agencija Ansa.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track