UPUCAN U GLAVU, A TELO MU BILO UNAKAŽENO GRANATAMA: Vođu masakra u Parizu jedva identifikovali
Foto: Rojters

Nisu ga štedeli

UPUCAN U GLAVU, A TELO MU BILO UNAKAŽENO GRANATAMA: Vođu masakra u Parizu jedva identifikovali

Planeta -
PARIZ - Francusko tužilaštvo zvanično je juče potvrdilo da je belgijski džihadista Abdelhamid Abaud (27), ozloglašeni sirijski koljač koji je organizovao i finansirao teroristički napad na Pariz 13. novembra, ubijen u policijskoj akciji izvedenoj u sredu u pariskom kvartu Sen Deni.

Njegovo telo bilo je unakaženo do neprepoznatljivosti od policijskih metaka i eksplozija desetina granata, koje su pripadnici francuskih bezbednosnih službi bacili u stan sa ekstremistima. Zbog toga je identifikacija trajala duže od 24 sata, a na kraju je neimenovani izvor blizak istrazi potvrdio da leš pripada Abaudu, kada su stigli rezultati analize pljuvačke.

"DNK test je pokazao da je definitivno reč o Abdelhamidu Abaudu", rekao je izvor, otkrivši i da su policajci najpre iz snajperske puške upucali Abauda u glavu, a zatim objekat u kom se nalazio zasuli granatama.

Abaud je ubijen u akciji koju je francuska policija počela u pola pet ujutru u sredu, nakon što je primila dojavu da se on nalazi u stanu u oblasti Sen Deni. Abaudova rođaka koja je aktivirala eksploziv nakon razmene vatre s policijom
a vlastima Belgije je bio poznat odranije zbog povezanosti sa terorizmom on sam u jednom intervju za islamistički list Dabik rekao

VRBOVAO STOTINE LJUDI"To je dalo prostora ekstremisti da vrbuje stotine džihadista iz Evrope i usmrti desetine ljudi u Siriji, čijim se fotografijama unakaženih tela hvalio po internetu", naveo je juče britanski Dejli mejl.Juče je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev priznao da oni nisu znali da se Abaud nalazio u Evropi ni pre, ni nakon masakra 13. novembra.

"Tek 16. novembra, dva dana posle napada u Parizu, jedna obaveštajna služba izvan Evrope signalizirala je da je bila svesna njegovog boravka u Grčkoj", precizirao je Kaznev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track