URAGAN DEBI DIVLJA U AUSTRALIJI: Ne zna se tačan broj žrtava, napravljena šteta od MILIJARDU EVRA!
Foto: Printscreen/Youtube

Čupa drveće, nosi krovove

URAGAN DEBI DIVLJA U AUSTRALIJI: Ne zna se tačan broj žrtava, napravljena šteta od MILIJARDU EVRA!

Planeta -

Uragan Debi doneo je u utorak na severoistoku Australije jake pljuskove i snažne udare vetra, čupajući drveće i noseći krovove, dok je na hiljade stavnovnika naterao da potraže sklonište.

Olujno nevreme praćeno udarima vetra od 270 km/h prvo je zahvatilo ostrva blizu savezne države Kvinslenda, popularne među stranim turistima zbog blizine Velikog koralnog grebena.

Vlasti su strahovale da će uragan stići ranom zorom, u vreme plime, zbog čega je pretila opasnost od poplave i cunamija.

Ipak, Debi je tokom noći sporije napredovala i stigla na obalu između gradova Arli Bič i Boven u ranim prepodnevnim satima. Uragan je predveče oslabio i očekuje se njegovo dalje slabljenje.

Najmanje je jedna osoba teško povređena, ali tačan broj žrtava i razmera štete još se ne znaju, budući da se vremenske prilike još nisu smirile, pa spasilačke ekipe nisu mogle intervenisati tokom noći, uprkos brojnim pozivima.

Službe savezne vlade nalaze se u stanju pripravnosti kako bi pružile pomoć stanovnicima Kvinslenda uz učestvovanje vojske, helikoptera i aviona. Ijan Stjuart iz gradske policije rekao je da je najmanje jedna osoba teško povređena u urušavanju zida te da očekuje veliku štetu i još povređenih, "ako ne i poginulih".

Australske vlasti su upozorile stanovnike da se pripreme za najjaču oluju nakon uragana Jasija 2011. koji je uništio kuće i letinu na severu Kvinslenda te pričinio štetu od 979 miliona evra.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track