URNEBESNI ZAKLJUČAK EGIPATSKIH VLASTI: Tom i Džeri krivi za nasilje na Bliskom istoku
Foto: Printscreen Twitter

Smejurija

URNEBESNI ZAKLJUČAK EGIPATSKIH VLASTI: Tom i Džeri krivi za nasilje na Bliskom istoku

Planeta -

Crtać Tom i Džeri, kao i video igre, krive su narastajući talas nasilja na Bliskom istoku, zaključile su egipatske vlasti.

"Crtani filmovi prikazuju nasilje na šaljiv način, i daje utisak da možete nekoga da udarate, i da ga možete dići u vazduh eksplozivom", rekao je Salan Abdel Sadek na konferenciji pod nazivom "Mediji i kultura nasilja, na kairskom univerzitetu.

Tom i Džeri, popularni američki dečiji crtani film iz 1940. godine, prikazuje dugotrajnu komedijašku bitku između mačke i miša tokom kojih svako koristi sve neobične načine da pobedi drugoga.

Abdel Sadek, šef Državne informativne službe Egipta, rekao je da su video igre delimično krive za nasilje i ekstremizam u regionu.

"Video igre se šire ... postalo je normalno da jedan mladić sedi satima igrajući video igrice sa ubijanjem i prosipanjem krvi. On je srećan i zadovoljan sa tim", tvrdi on

Zvanično je upozorio da unutrašnja medijska proizvodnja u Egiptu, iako za domaću publiku, ima uticaj na međunarodni imidž zemlje.

Uprkos upozorenja na opasnost od nasilnih video igara i crtanih filmova koji "normalizuju" nasilje, egipatska vlada ne planira da cenzuriše takav sadržaj.

Komentari vladinih službenika naišli su na podsmeh na društvenim mrežama.

(Middle east eye)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track