Prikaži najnovije vesti
Angela Merkel, avganistanac Edris, Foto: AP
Bilo i suza

USPEO DA RAZNEŽI ČELIČNU ANGELU: Pogledajte susret malog Avganistanca i nemačke kancelarke

Planeta 2

Avganistanski dečak je uspeo da razneži nemačku kancelarku Angelu Merkel, a sam je pustio suze prilikom rukovanja s kancelarkom.

Na regionalnoj konferenciji hrišćanskih demokrata u Hajdelbergu na zapadu Nemačke jedna od ključnih tema bilo je pitanje imigranata zbog čega je Angela Merkel već dugo na meti kritika od neistomišljenika.

Kritikovao ju je i aktivista Hršćansko-demokratske unije Ulrih Zauer koji je pozvao da podnese ostavku zbog svoje politike prema izbeglicama opisujući je kao “teret kojeg se nećemo rešiti u skorije vreme”.

">November 30, 2016


U dvorani se čulo glasno negodovanje, ali tad se javio i Konrad Rojter, penzionisani nastavnik koji pomaže izbeglicama i predstavio avganistanskog dečaka koji je poželeo da se zahvali nemačkoj kancelarki. Mali Edris koji je bio u pratnji svog oca je ustao, a njegovo lice se videlo na veliko ekranu.

"Hvala, gospođo Merkel, ja sam jako, jako srećan ", rekao je i izazvao aplauze. Merkelova se nasmejala.

Foto: AP Foto: AP

"Dobro, naučio si dosta nemačkog dosad. Da li nekad govoriš na nemačkom?", pitala je.

"S tatom pričam samo na nemačkom", rekao je mali Avganistanac.

"S tatom pričaš na nemačkom? To je u redu. Je li ti i mama ovde? Nije. Dobro, nastavi da vežbaš", rekla je kancelarka.

Potom je Edris kazao da je želeo da dodirne kancelarkinu ruku. Kancelarka je odmah požurila ka njegovom mestu u sali i susrela se s Edrisom i njegovom ocem. Edris se, brišući suze, rukovao s kancelarkom.Prošle godine je 890.000 izbeglica zatražilo azil u Nemačkoj, a od januara do oktobra ove godine nemačke vlasti su primile još 693.758 zahteva. Najveći broj izbeglica su Sirijci (38 odsto), potom Avganistanci (18 odsto) i Iračani (13.5 odsto). Stranka Alternativa za Njemačku, koja vodi nacionalističku i antiimigracijsku politiku, oštro osuđuje Merkelovu i u nekim je regijama ozbiljan konkurent njenoj Hršćansko-demokratskoj uniji.

Angela Merkel planira četvrti put da se kandiduje za kancelarku na izborima sledeće godine, i smatra da Nemačka ima humanitarnu i istorijsku dužnost da pomogne izbeglima.

(BBC)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir