USPEO DA RAZNEŽI ČELIČNU ANGELU: Pogledajte susret malog Avganistanca i nemačke kancelarke
Foto: AP

Bilo i suza

USPEO DA RAZNEŽI ČELIČNU ANGELU: Pogledajte susret malog Avganistanca i nemačke kancelarke

Planeta -

Avganistanski dečak je uspeo da razneži nemačku kancelarku Angelu Merkel, a sam je pustio suze prilikom rukovanja s kancelarkom.

Na regionalnoj konferenciji hrišćanskih demokrata u Hajdelbergu na zapadu Nemačke jedna od ključnih tema bilo je pitanje imigranata zbog čega je Angela Merkel već dugo na meti kritika od neistomišljenika.

Kritikovao ju je i aktivista Hršćansko-demokratske unije Ulrih Zauer koji je pozvao da podnese ostavku zbog svoje politike prema izbeglicama opisujući je kao “teret kojeg se nećemo rešiti u skorije vreme”.

U dvorani se čulo glasno negodovanje, ali tad se javio i Konrad Rojter, penzionisani nastavnik koji pomaže izbeglicama i predstavio avganistanskog dečaka koji je poželeo da se zahvali nemačkoj kancelarki. Mali Edris koji je bio u pratnji svog oca je ustao, a njegovo lice se videlo na veliko ekranu.

"Hvala, gospođo Merkel, ja sam jako, jako srećan ", rekao je i izazvao aplauze. Merkelova se nasmejala.

Foto: AP
Foto: AP

"Dobro, naučio si dosta nemačkog dosad. Da li nekad govoriš na nemačkom?", pitala je.

"S tatom pričam samo na nemačkom", rekao je mali Avganistanac.

"S tatom pričaš na nemačkom? To je u redu. Je li ti i mama ovde? Nije. Dobro, nastavi da vežbaš", rekla je kancelarka.

Potom je Edris kazao da je želeo da dodirne kancelarkinu ruku. Kancelarka je odmah požurila ka njegovom mestu u sali i susrela se s Edrisom i njegovom ocem. Edris se, brišući suze, rukovao s kancelarkom.

Angela Merkel planira četvrti put da se kandiduje za kancelarku na izborima sledeće godine, i smatra da Nemačka ima humanitarnu i istorijsku dužnost da pomogne izbeglima.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track