(VIDEO) UŽAS O KOME SU AMERIKANCI ĆUTALI GODINAMA: Sadam u centru Njujorka mučio i ubijao ljude!
Foto: Printscreen Nypost.com

jeziva tajna

(VIDEO) UŽAS O KOME SU AMERIKANCI ĆUTALI GODINAMA: Sadam u centru Njujorka mučio i ubijao ljude!

Planeta -

Sadam Husein imao je tajni bunker i prostoriju za mučenje i ubijanje u srcu Njujorka, a leševe svojih žrtava iznosio je iz SAD uz pomoć diplomatskog imuniteta, prenose američki mediji pozivajući se na izjave insajdera.

Naime, kada je preuzeo kontrolu nad Irakom 1979. godine, on je u podrumu iračke stalne diplomatske misije u Njujorku, tačnije na Menhetnu, izgradio sobu za mučenje, koja je bila dobro skrivena. Prema izvorima "Njujork posta", u toj petospratnici držani su irački civili, koji su tu mučeni, a neki čak i pogubljeni.

Ono što je zanimljivo jeste da se sve dešavalo u zgradi koja se nalazi preko puta kuće Majkla Blumberga, koji je kasnije postao jedan od najpoznatijih njujorških gradonačelnika.

Soba za mučenje je bila opremljena blindiranim vratima, koja je bilo nemoguće obiti, a izolacija ove sobe u podrumu je bila takva da niko ništa nije mogao da čuje, pa čak ni jezive vriske i jauke žrtava. Ovde su uglavnom bili zatvarani članovi porodica iračkih "problematičnih građana", a preko njih su ucenjivani oni koji su smetali Sadamu Huseinu.

Zgrada u Njujorku u kojoj su mučeni i ubijani Sadamovi protivnici (koja je Foto printscreen nypost.com)
Zgrada u Njujorku u kojoj su mučeni i ubijani Sadamovi protivnici (koja je Foto printscreen nypost.com)

Neke su čak mučili i Huseinovi zloglasni agenti, pripadnici Mukhabarata, koji su žrtvama čupali nokte, tukli ih kablovima i bakarnom žicom. Ukoliko se desi da neko podlegne ovom mučenju, njihova tela bi prošvercovali iz SAD koristeći diplomatski imuniteta.

Leševe bi uglavnom stavljali u tzv. diplomatske kutije, koje su otpremane iz zemlje, a na kojiam je pisalo "Ovo je diplomatska pošiljka, niko nema ovlaštenje da je pregleda niti otvori". Agenti Mukhabarata bi obično čekali da se neko od građana koji nije bio po Sadamovoj volji pojavi u ovom diplomatskom predstavništvu, a onda bi ih odvukli u podrum i mučili.

Neki koji su ušli kroz ova vrata više nisu živi izašli (foto printscreen nypost.com)
Neki koji su ušli kroz ova vrata više nisu živi izašli (foto printscreen nypost.com)

Insajderi tvrde da su Huseinovi agenti slično delovali i u ostalim zemljama, ne samo u SAD. "Mukhabarat je radio šta je hteo. Verujte, to su poslednji ljudi koje biste poželeli da sretnete tokom Huseinove vladavine", kaže jedan od iračkih disidenata.

U podrumu su bile još dve sobe; jedan je bila obična kancelarija, a druga centar za komunikaciju, gde su primana naređenja iz Iraka.

stepenice koje su vodile u pakao (foto printscreen nypost.com)
stepenice koje su vodile u pakao (foto printscreen nypost.com)

Huseinov režim je pao 2003. godine, baš u vreme kada je Blumberg bio na čelu Njujorka. Ono što je zanimljivo jeste da je Blumberg verovatno često, u neznanju, stajao na desetine metara od prostorija gde su se dešavala mučenja i egzekucije.

Nakon pada Sadamovog režima, u ovu zgradu su ušli federalni agenti, koji su razoktrili sve tajne zgrade. Iako je zgrada diplomatske misije bila iračka teritorija, američki agenti, tvrdeći da su SAD preuzele kontrolu nad Irakom, otvorili su sve tajne sefove u ovoj zgradi, i uzeli brojne tajne dokumente.

Danas, i Irak, ali i zgrada misije imaju novog "vlasnika". Soba za mučenje više ne postoji, a navodno je tu napravljena čajna kuhinjica.

(Njujork post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track