UZBUNA, RUSI DOLAZE! LONDON ŠALJE RATNE BRODOVE Admiral Kuznjecov i Petar Veliki krenuli ka Lamanšu!
Foto: AP

Ruski brodovi krenuli ka Sredozemnom moru

UZBUNA, RUSI DOLAZE! LONDON ŠALJE RATNE BRODOVE Admiral Kuznjecov i Petar Veliki krenuli ka Lamanšu!

Planeta -

Brodska grupa na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“ i nuklearnom krstaricom „Petar Veliki“ danas je započela pohod ka Sredozemnom moru, navodi se u saopštenju pres-službe Severne flote.

"U skladu sa planom borbene obuke pomorske flote Rusije, 15. oktobra počeo je pohod grupe nosača aviona Severne flote u oblast severoistočnog Atlantika i Sredozemnog mora", navodi se u saopštenju.

Zbog novonastale situacije britanska mornarica je podigla uzbunu. Naime dva britanska ratna broda, HMS Dankan i HMS Ričmond, biće hitno pokrenuta kako bi presrela rusku flotu u slučaju da uplovi u njene vode.

"Pratićemo ih kroz područje koje podleže našim interesima", reko je portaprol ministarstva odbrane Velike Britanije.

Ako ruska flota uđe u Lamanš, to bi značilo da će ploviti na samo jedne milje od britanske obale.

Jedan neimenovani vojni ekspert kaže da se radi o standardnoj "šemi".

"Mi znamo da ste vi tamo. Vi znate da mi znamo", pojasnio je on.

"Tajms“ navodi da će pomorski patrolni avion NATO pratiti kretanje ruske pomorske grupe u britanskim vodama.Inače grupa ruskih brodova koja je krenula u Sredozemno more se sastoji od teškog nosača aviona krstarice ’Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov‘, teške nuklearne raketne krstarice ’Petar Veliki‘, velikih protivpodmorničkih brodova ’Severomorsk‘ i ’Viceadmiral Kulakov‘ i brodova za podršku“.

Foto: Profimedia, ilustracija
Foto: Profimedia, ilustracija

Ovo je odgovor na piratstvo i terorizam, kao i obezbeđivanje sigurnosti plovidbe, navodi se u saopštenju.

"Cilj pohoda je obezbeđivanje pomorskog prisustva u operativno važnim oblastima svetskog mora. Posebna pažnja će biti posvećena obezbeđivanju sigurnosti pomorske plovidbe i drugih vrsta pomorskih privrednih aktivnosti Rusije, kao i reagovanje na nove vrste savremenih pretnji, kao što su piratstvo i međunarodni terorizam“, piše u saopštenju.

Pres-služba Severne flote takođe je navela da će se tokom plovidbe praktikovati borbena koordinacija i obuka posade na brodovima, kao i zajedničke akcije snaga pomorske grupe nosača aviona i avijacije. Planirane su zajedničke vojne vežbe sa brodovima drugih flota ruske mornarice.

(Sputnjik/Daily Star)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track