UZBUNA U NATO ZBOG RUSA! Alijansa stavlja 300.000 vojnika u stanje borbene gotovosti!
Foto: Fonet/AP

Tenzije

UZBUNA U NATO ZBOG RUSA! Alijansa stavlja 300.000 vojnika u stanje borbene gotovosti!

Planeta -

NATO namerava da stotine hiljade vojnika prebaci u status borbene gotovosti zbog porasta tenzija u odnosima sa Rusijom, piše "Tajms" pozivajući se na generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

Kako navodi list, rukovodstvo namerava da stavi na noge dovoljan broj vojnika koji bi mogao da se suprotstavi takozvanoj ruskoj agresiji.

Britanski predstavnik u NATO Adam Tomson otkrio je da se radi o brojci od oko 300.000 vojnika, i da se traži način kako da mobilišu jedinice u roku od dve nedelje, umesto za šest meseci koliko bi taj proces inače trajao.

Stoltenberg je izjavio da je NATO jako dugo pratio kako Rusija povećava svoju borbenu moć, kao i na koji način koristi propagandu među sopstvenim saveznicima.

Upravo iz tog razloga NATO je primoran da odgovori Moskvi najvećim povećanjem kolektivne bezbednosti još od vremena Hladnog rata, istakao je on. „Unutar snaga NATO-a nalazi se dovoljan broj ljudi. Trenutno razmatramo kakve mere treba preduzeti kako bi se umanjilo vreme prebacivanja tih vojnika na front“, dodao je Stoltenberg.

Šojgu: Jačamo naše snage

Amerika i NATO jačaju svoje ofanzivne potencijale na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, dovodeći Moskvu u situaciju da odgovori istom merom, izjavio je nedavno ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"Te akcije podrivaju stratešku stabilnost i primoravaju Rusiju da preduzme recipročne mere, čak i neke u zapadnom dvorištu", rekao je Šojgu.

On je istakao da "NATO nije napustio pokušaje da diktira svoju volju drugim zemljama kroz politička i ekonomska sredstva, ali koristeći i vojnu silu", rekao je on dodajući da je "infromacioni rat u punom zamahu.

Suočeni sa kompleksnom bezbednosnom situacijom u okruženju, Rusija i Belorusija će udružiti snage da ojačaju svoju zajedničku bezbednost rekao je Šojgu.

"Napredna bilateralna saradnja i zajednički stav o glavnim izazovima globalne i regionalne bezbednosti omogućavaju nam da uspešno jačamo naše odbrambene sposobnosti", istakao je Šojgu.

(Sputnjik/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja