NESTAO AVION NA LETU PARIZ-KAIRO Pronađeni delovi u moru, sumnja se na terorizam!
Foto: AP

Radar izgubio praćenje

NESTAO AVION NA LETU PARIZ-KAIRO Pronađeni delovi u moru, sumnja se na terorizam!

Planeta -

KAIRO - Erbas A320-232 kompanije Egyptair koji je leteo od Pariza do Kaira, sa brojem leta MS804 nestao je rano jutros sa radara kontrole letenja pošto je ušao u egipatski vazdušni prostor.

Na zvaničnom Tviter nalogu kompanije Egyptair piše da je let MS804, sa 56 putnika (od kojih je troje dece) i 10 članova posade, koji je sinoć u 23:09 po Griniču poleteo sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu nestao je sa radara rano jutros.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

16.50 - Na društvenim mrežama su objavljene prve fotografije prsluka za spasavanje.

16.48 - Avion Er Fransa sa 30 rođaka putnika nestalog aviona zaputio se iz Pariza u Kairo.

16.19 - Očajne porodice putnika nestalog aviona napuštaju aerodrom u Kairu usled nedostatka informacija o njihovim najbližima.

"Ništa nam nisu rekli. Nemamo nikakve informacije", rekao je Mervat Munir, čiji je rođak Samar Ezeldin stjuard u avionu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mišeri el Soheil došao je na aerodrom nadajući se da će saznati nešto o rođaku Abdelmohsenu Soheilu, profesoru ekonomije iz Kuvajta i ocu dvoje dece, koji je u Kairo krenuo na trodnevnu konferenciju. "Zvali smo ga neposredno pre nego što se ukrcao u avion i sve je bilo u redu, radovao se dolasku u Kairo", rekao je on.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

16.14 - I američki predsednik Barak Obama je obavešten o situaciji sa nestalim avionom i ponudio je pomoć u istrazi.

Barak Obama, Foto: AP
Barak Obama, Foto: AP

16.00 - Tokom potrage za delovima nestalog aviona grčka posada pronašla je i prsluke za spasavanje kakvi postoje u avionu. Pronađeni su nedaleko od mesta na kome su prethodno uočeni delovi plastike za koje se veruje da pripadaju nestalom avionu.

15.59 - I Britanija šalje pomoć

Velika Britanija je ponudila pomoć Egiptu u vezi sa nestalim avionom kompanije "Idžipt er" nestalog u Sredozemnom moru, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

U saopštenju se navodi da se u avionu nalazio i jedan državljanin Velike Britanije.

15.54 - Portparol francuske mornarice Didijer Piaton izjavio je da bi i podmornice mogle biti uključene u potragu za crnom kutijom nestalog aviona.

15.47 - Egipatski avion koji učestvuje u potrazi za ostacima aviona kompanije "Idžipter", kasno noćas nestalog sa radara iznad Sredozemlja, uočio je u moru dva narandžasta predmeta za koje se veruje da pripadaju nestaloj letelici, rekao je neimenovani zvaničnik grčke vojske.

On je naveo da su predmeti uočeni 230 milja južno-jugoistočno od grčkog ostrva Krita, na području pod nadležnošću egipatske kontrole leta, prenela je agencija AP.

15.25 - Pad bio vertikalan

Prema poslednjim informacijama, letelica je nestala sa radara nekoliko sekundi nakon oštrog, "skoro vertikalnog pada" s visine od 11.000m na 2.700m, a tokom pada je zabeleženo i "rotirajuće kretanje aviona".

Avion se zaneo za 90 stepeni ulevo, a zatim je rotirajući se nadesno napravio pun krug, naveli su iz grčkog Ministarstva odbrane.

15.17 - Šef ruske obaveštajne službe: Teroristi oborili avion iznad Sredozemnog mora

Prvi čovek ruske obaveštajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov rekao je da su teroristi izazvali pad aviona Idžiptera na letu MS804 od Pariza do Kaira, prenose agencije.

15.11 - Egipatski ministar: Terorizam izvesniji uzrok pada od tehničkog kvara

Egipatski ministar za civilnu avijaciju Šerif Fathi rekao je danas da njegova zemlja ne isključuje nijednu hipotezu o nestanku aviona Edžiptera na letu iz Pariza za Kairo, uključujući i teroristički napad.

Šerif Fathi, Foto: AP
Šerif Fathi, Foto: AP

Fathi je, na vanrednoj konferenciji za štampu u Kairu, rekao da je mogućnost terorističkog napada izvesniji uzrok nesreće od "jačeg tehničkog kvara".

15.00 - Blizu mesta gde se veruje da je avion nestao sa radara, jugoistočno od ostrva Krit, uočeni su određeni objekti kako plutaju u moru. Navodno, grčka fregata koja učestvuje u potrazi za ostacima aviona kompanije "Idžipter" pronašla je dva velika plastična plutajuća objekta u moru 230 milja južno od ostrva Krit, objavili su izvori iz grčkog Ministarstva odbrane.

Čini se da se radi o dva komada plastike bele i crvene boje, navode izvori, a preneo je Rojters. Predmeti su uočeni u blizini područja gde je ranije zabeležen signal transpondera, elektronskog uređaja aviona koji emituje signale pomoću kojeg može da se otkrije lokacija letelice.

12.35 - Pilot aviona Idžiptera u poslednjem kontaktu sa kontrolom leta nije pomenuo da postoji bilo kakav problem, saopštila je civilna avijacija Grčke.

"Kontrolori leta su kontaktirali pilota dok je avion bio na visini od 11.00 metara (u blizini Atine)...ali nije pomenuo problem", rekao je šef grčke civilne avijacije Konstantinos Licerakos za televiziju Antena, preneo je AFP

10.56 - Avion egipatske kompanije "Idžipter "sa 66 putnika i članova posade koji je jutros nestao iznad Mediterana leteo je na liniji Pariz Kairo preko obale Jadrana.

Rodbina putnika, Foto: Reuters
Rodbina putnika, Foto: Reuters

10.35 - Ekipatske i francuske vlasti saopštile su da nije isključeno da je avion žrtva terorističkog napada.

10.20 - Avion koji je iz Pariza poleteo ka Kairu srušio se na 130 milja od grčkog ostrva Karpatos, navodi AFP pozivajući se na izvore iz grčke avijacije. Još nema zvanične potvrde ove informacije

9.34 - Francuska šalje avione i brodove u potragu za nestalim avionom.

9.09 - Francuski predsednik Fransoa Oland ponudio je pomoć egipatskim vlastima.

8.52 - Egipatske vlasti su objavile da se avion srušio. Prema zadnjim informacijama avion je ipak poslao poziv u pomoć

8.48 - Grčka je pokrenula potragu u području južnog Mediterana gde je s radara nestao avion Egyptair. Izvor iz Ministarstva odbrane rekao je da istražuju prijavu kapetana trgovačkog broda koji je prijavio 'plamen na nebu' na 130 nautičkih milja južno od Karpathosa.

8.41 - Egipatski zvaničnik je izjavio da je egipatska vojska četiri minuta pre nestanka aviona sa radara dobila poziv u pomoć, a grčka mornarica je potvrdila da su videli eksploziju na nebu istočno od Karpatosa.

8.35 - Avion kompanije Egyptair nestao je sa radarskih ekrana samo dva minuta pošto je napustio Grčki vazdušni prostor

8.33 - Grčki kontrolori leta potvrdili su informaciju da su razgovarali sa dvojicom pilota iz nestalog erbasa i da im oni nisu prijavili nikakve probleme sa motorom ili letelicom dok su preletali grčki vazdušni prostor.

8.25 - Ihab Raslan iz egipatskog civilnog vazduhoplovstva tvrdi da je avion tek trebao da uđe u egipatski vazdušni prostor i da je avion najverovatnije pao u more između Krita, Kipra i Egipta. Francuske vlasti objavile su da nije isključena ni jedna teorija vezano uz nestali zrakoplov. Francuska vlada otvorila je krizni štab

8.22 - Grčke vlasti poslale u potragu i 2 aviona C -130 Herkules.

8.20 - Nekoliko porodica putnika stiglo je jutros na aerodrom u Kairu gde se okupljaju novinari, kao i na pariski aerodrom Šarl de Gol odakle je avion poleteo. Egipatske vlasti okupljenim porodicama na aerodromu u Kairu obezbedile prevodioce, lekarsku i svaku drugu pomoć.

8.11 - Posada nestalog Erbas A320-232 kompanije Egyptair bila je mešovita sastavljena od Egipćana i Francuza.

8.08 - Predstavnik avio kompanije čiji je avion nestao izjavio je da je u letelico bilo 66 osoba. Avion je prema njegovim informacijama leteo na visini od 37.000 fita kada je nestao samo što je ušao u egipatski vazdušni prostor.

7.59 - Na Tviteru se pojavila slika vremenske situacije u momentu kada je avion Egyptair nestao sa radarskih ekrana.

7.47 - Egipatska avio kompanija je saopštila nacionalnost 56 putnika koji su se ukrcali na nestali avion: U avionu je bilo 30 Egipćana, 15 Francuza, 2 Iračana, 1 Britanac, 1 Belgijanac, 1 Kuvajćanin, 1 Saudijac, 1 Sudanac, 1 državljanin Čada, 1 Portugalac, 1 Alžirac i 1 Kanađanin.

7.30 - Avion je najverovatnije pao u more, rekao je portparol egipatskog civilnog vazduhoplvstva Ihab Raslan za kanal Skaj njuz Arabija, prenosi AP.

7.21 - U potragu za nestalim avionom uključile su se i grčke vlasti koji su angažovali 2 fregate i 2 patrolna aviona kako bi pretražili deo Sredozemlja gde je bila ruta leta putničkog aviona kao i mesto koje je obeleženo kao lokacija nestanka sa radara.

7.00 - Kompanija je na svom Tviter nalogu objavila broje telefona za rođake putnika koji mogu kontaktirati ih za sve informacije o potrazi za nestalim erbasom 080077770000 za pozive sa fiksong telefona i +202 25989320 za pozive sa bilo kog mobilnog telefona izvan Egipta.

6.55 - Prema poslednjim informacijama koje je saopštio Egyptair na letu MS 804 među 56 putnika nalazilo se jedno dete, 2 bebe, 3 pripadnika bezbednosnog osoblja kompanije i 7 članova posade.

Prema prvim informacijama, reč je o avionu Airbus A320-232.

Avion je trebalo da sleti u Kairo nešto pre tri sata ujutru, po centralnoevropskom vremenu.

Avion je nestao sa radara kontrole letenja oko 2:45, kada je bio iznad Sredozemnog mora, 16 kilometara unutar vazdušnog prostora Egipta. Bio je na visini od oko 11.000 metara u momentu kad je nestao. Već su oformljeni spasilački timovi koji kreću u potragu za avionom.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track