VANREDNO STANJE U HRVATSKOJ POSLE PISANJA KURIRA PUSIĆEVA: Šokirani smo i vrlo zabrinuti za Zaliv!

Kao bomba da je pala

VANREDNO STANJE U HRVATSKOJ POSLE PISANJA KURIRA PUSIĆEVA: Šokirani smo i vrlo zabrinuti za Zaliv!

Planeta -
Za Hrvatsku je to neprihvatljivo, ali moram da kažem da smo i proletos imali neke sumnje, kaže šefica hrvatske diplomatije

BEOGRAD/ZAGREB - Pisanje Kurira da je Hrvatska odlukom Arbitražnog suda izgubila Piranski zaliv u korist Slovenije zahvaljujući tome što su Slovenci lukavo pridobili neke sudije preneli su svi hrvatski mediji i u Zagrebu je izbila prava uzbuna, a potpredsednica Vlade Hrvatske i šefica diplomatije te zemlje Vesna Pusić sazvala je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je izrazila šok Zagreba da ostane bez Zaliva.

Kako Kurir saznaje, a ovo su preneli danas svi hrvatski mediji, prema presudi Zaliv će biti podeljen 75 prema 25 ili 66 prema 33 odsto u korist Slovenije, što će zvanično biti saopšteno krajem godine. Izvor Kurira ispričao je kako su Slovenci prethodnih meseci veoma aktivno lobirali kod većine članova Arbitražnog suda i da su se slovenački predstavnici pred sudom još početkom ove godine dogovorili o "pecijalnom pristupu" članu suda Brunu Simi.

"Čak su ugovarali večere s njim jer je Simona Drenik, članica slovenačkog stručnog tima u arbitraži, smatrala da bi šef suda mogao posebno da uvažava neke argumente ako bi oni došli od Simija. Sekolec je tada govorio da već 'radi na Simiju'", naveo je izvor i dodao da je simptomatično i to što je Drenikova slovenačkom timu preporučila da što manje istupa u raspravama jer su "sudije ionako na našoj strani".

Zvanični Zagreb je u šoku.

"Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izašli u tekstu u današnjim novinama, a koji se odnose na arbitražni postupak koji Hrvatska vodi pred Arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom". rekla je Pusićeva novinarima na navrat-nanos sazvanoj konferenciji za štampu.

Ona kaže da je neshvatljivo da je slovenski član Arbitražnog suda prenosio detalje iz poverljive diskusije.

"Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi menjalo situaciju u vezi s tim postupkom", rekla je ona podsećajući da Arbitražni sud ističe nepristranost i nezavisnost arbitara kao osnovne vrline sudija, što su i najvažnije smernice za rad arbitražnog postupka.

Tekst objavljen u Kuriru

"Mi smo neke prve sumnje imali i proletos, kada je ministar spoljnih poslova Slovenije izjavio da Slovenija ima nezvanično neke informacije da će odluka biti u korist Slovenije. Tada smo proletos o tim našim sumnjama, odnosno začuđenošću nad tom izjavom, obavestili takođe u pismu sud i Evropsku komisiju, i od suda smo dobili odgovor da nema razloga ni za kakvu sumnju. U ovom trenutku smatramo da se ta sumnja sa ovim tekstom barem donekle ponovno pojavila kao opravdana. Da li je zaista tako, naravno, ispitaćemo koliko je moguće. Nadam se da nije, ako je zaista tako to drastično menja i utiče na celu situaciju. To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku", rekla je Vesna Pusić.

Na pitanje novinara da li se čula sa svojim slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom, kaže da nije.

"Ponašanje slovenačke strane je jedna stvar, ponašanje suda je druga stvar", rekla je Pusićeva.

Večernji list je kompletno preneo pisanje Kurira:

Jutarnji list kao najznačajniji u pisanju Kurira odvaja deo o slovenačkom lobiranju kod sudija Arbitražnog suda.

"'Slovenci su dobili izlaz na otvoreno more, odnosno direktan pristup međunarodnim vodama, što je važno za tu članicu EU, dok je Hrvatska završila kao potpuni gubitnik. Prema presudi, podela zaliva biće 75 prema 25 ili 66 prema 33 odsto u korist Slovenije, što će zvanično biti saopšteno krajem godine. Odluka je konačna, pa poražena strana nema pravo žalbe' - piše Kurir i napominje da je Slovenija izašla iz okvira regularnog ponašanja u arbitražnom postupku i da je sve vreme bila privilegirana kod sudaca Arbitražnog suda pošto su 'Slovenci ugovarali posebne večere s pojedinim članovima suda kao i da su aktivno radili da suci budu u njihovu korist'.

Slovenska zastupnica Drenik imala je čak i preporuku da što manje istupa jer su suci 'ionako na slovenskoj strani', piše Kurir", prenosi Jutarnji list. Isti deo izdvojio je portal Index.hr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track