VAPAJ DRŽAVA OSNIVAČA EU: Evropa ne funkcioniše! Ako se ne promeni, nestaće!
Foto: Shutterstock

Sastanak u Rimu

VAPAJ DRŽAVA OSNIVAČA EU: Evropa ne funkcioniše! Ako se ne promeni, nestaće!

Planeta -
Zemlje Evropske unije moraju da ostave po strani svoje uske lične interese i ponovo pronađu "duh solidarnosti", poručile su u utorak zemlje osnivači - Nemačka, Francuska, Italija, Belgija, Holandija i Luksemburg - na sastanku u Rimu.

"Zabrinuti smo za stanje evropskog projekta", ističu u zajedničkoj izjavi ministri spoljnih poslova tih šest zemalja koji su se u utorak uveče sastali u Rimu u organizaciji italijanskog ministarstva spoljnih poslova kako bi "zajednički razmislili o načinima jačanja Evropske unije".

Potvrdivši svoju opredeljenost za Evropu tih šest zemalja žele da veruju da je Unija i dalje "najbolji odgovor" na današnje izazove. Ipak, ona mora ići prema većoj integraciji kako bi bila uspešna u rešavanju kriza s kojima je suočena, počevši s izbegličkom.

"Odlučni smo da nastavimo proces jačeg povezivanja naroda u Evropi", ističe se u zajedničkoj izjavi.

"Savršeno smo svesni da postoje teškoće, da sve zemlje ne poštuju zajedničke obaveze", priznao je pred novinarima ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni spomenuvši teškoće u sprovođenju zajedničke politike o migrantima.

Foto: AP
Foto: AP

Italijanski premijer Mateo Renci upozorio je da Evropa više ne funkcioniše i ako se ne bude menjala, nestaće, odneće je populistički talas koji neprestano jača, pa i na poluostrvu.

"Došlo je vreme da se počne rasprava o tome kako Evropa danas funkcioniše i kako može bolje funkcionisati", rekao je Sandro Goci, italijanski državni sekretarza evropsku politiku i blizak saradnik Matea Rencija.

Tome će doprineti i povoljan kalendar, smatra zvanični Rim. Iduće godine Evropa obeležava 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, a u Francuskoj i u Nemačkoj trebalo bi da se održe nacionalni izbori.

"Nema sumnje da Europa proživljava jedan od najtežih trenutaka svoje istorije", rekao je Đentiloni.

Ta "mešavina teškoća iznedrila je niz sumnji i kriza koje bi mogle ugroziti čitav evropski projekt", upozorio je.

Ovaj prvi "neslužbeni" susret koji ne želi da zameni druge "formate" susreta u EU nastaviće se novim sastankom, ovog puta u Belgiji, dodao je italijanski ministar.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track