VAŠINGTON POST: Mozak operacije Pariz je ubijen!
Foto: AP

Dolijao

VAŠINGTON POST: Mozak operacije Pariz je ubijen!

Planeta -
Terorista koji navodno stoji iza napada na Pariz, belgijski državljanin Abdelhamid Abaud je mrtav je, prenose američki mediji pozivajući se na dva visokopozicionirana obaveštajna zvaničnika.

Ugledni američki dnevni list Vašington post navodi da ga je ubila francuska policija tokom velike operacije, koja je počela još u ranim jutarnjim satima u severnom delu francuske metropole. Doduše, tužilac zvanično nije još potvrdio tu informaciju.

Abdelhamidu Abaud (27), kako se navodi, živeo je u briselskom predgrađu Molenbek, a poreklom je iz Maroka. U Siriju je otišao prošle godine, a veruje se da on stoji iza orkestriranih terorističkih napada u Parizu. U februaru ove godine dao je intervju za “Dabik”, propagandni magazin Islamske države kada je opisao kako je uspeo da pobegne iz Belgije u Siriju, uprkos tome što je bio na radaru obaveštajnih službi zbog sumnji da planira zaveru, najverovatnije teroristički napad izveden u petak u Parizu.

Podsetimo, danas je u Parizu bila prava drama tokom višesatne racije u četvrti San Deni. Najmanje dve osobe su poginule, a nekoliko policajaca je povređeno tokom akcije hapšenja osumnjičenih za terorističke napade u Parizu.

Tokom akcije hapšenja rano jutros u 04:30 u jednom stanu i blizini privedeno je najmanje sedmoro ljudi, dve osobe koje su bile sakrivene u stanu su poginule, od kojih jedna žena koja je sebe raznela eksplozivom.

Kako je saopštio državni tužilac ispaljeno je više od 5.000 metaka. Nakon petodnevne istrage pronađene su gomile kalašnjikova, municije i eksploziva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track