VATIKAN U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA: Zamrznuti milioni evra
Foto: Profimedia

Pokrenuto 17 istraga

VATIKAN U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA: Zamrznuti milioni evra

Planeta -

Vatikanske vlasti zamrznule su više od dva miliona evra zbog sumnje u pranje novca u 2016., što je deo borbe pape Franje u čišćenju financija Svete Stolice, rekao je u subotu vatikanski javni tužilac Đan Pjetro Milano

Milano u svom govoru nije dao više detalja, ali dodao je kako je ukupna svota zamrznutog novca između 2013. i 2016. oko 13 miliona evra.

Poslednje zamrzavanje dogodilo se nakon dojave vatikanske Uprave za finansijsko informisanje (AIF) kojoj je papa Franja dao veću izvršnu moć.

Vatikan je proteklih godina doneo niz mera kojima želi sredi svoje finansije i učini ih transparentnijima, pogotovo nakon dolaska pape Franje 2013. godine.Manivol, finansijsko posmatračko telo Veća Evrope, u poslednjem izveštaju iz decembra 2015. objavilo da je Vatikan učinio veliki posao u čišćenju svojih banaka povezanih sa skandalima, kao i u drugim finansijskim odeljenjima.

Milano je u subotu otkrio da je 17 istraga o finansijskom kriminalu još uvek u toku, i da je poboljšana istraživačka saradnja sa drugim državama, pre svega Italijom, ali da i dalje postoji dosta zastoja sa birokratijom.

BONUS VIDEO:

Biografija Alojzija Stepinca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja