VELIKI MUFTIJA ŠOKIRAO SVET NOVOM FATMOM: Šah je sotonska igra kao i kockanje i treba je zabraniti!
Foto: Printscreen Index.hr

Saudijska Arabija

VELIKI MUFTIJA ŠOKIRAO SVET NOVOM FATMOM: Šah je sotonska igra kao i kockanje i treba je zabraniti!

Planeta -
Veliki muftija šeik Abdulaziz al-Šeik, verski vođa u Saudijskoj Arabiji, izdao je fatvu protiv igranja šaha

Prema velikom muftiji to je "sotonska" igra i gubljenje vremena. Po njemu ona stvara mržnju između igrača. Al-Šeikov verski dekret izdat je posle pitanja koje je jedan saudijski gledalac postavio za vreme jedne televizijske emisije.

Iako je reč o vrlo popularnoj igri, koja se igra širom arapskog sveta, al-Šeik je izjavio da je ona delo sotone isto kao i alkohol i kockanje. Član Saudijskog šahovskog udruženja Musa Bin Taili reagovao je braneći šah i na Tviteru istakao da šah nema ništa s kockanjem.

Naglasio je da je njegovo udruženje dosad organiziralo 70 događaja u konzervativnom kraljevstvu. On je uz komentar postavio i fotografije saudijskih igrača, ljubitelja šaha, a objavio je i jednu na kojoj su članovi udruženja s princem Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nije jasno, piše New York Times, kada je točno muftija izdao fatvu, ali zabrana je izazvala komešanje na internetu, tim više što se informacija o tome pojavila uoči šahovskog turnira kojije juče trebao da se održi u Meki. Šahovsko udruženje poručilo je da ne namerava da otkaže takmičenje bez obzira na fatvu.

Saudijska Arabija inače je poznata po tome što sledi konzervativno tumačenje islama i u toj zemlji kontakti između žena i muškaraca koji nisu u rodu su zabranjeni, kao i dobar deo muzičkih žanrova. Međutim, fatve nisu zakon i čeka se hoće li kraljevska vlast šah i zakonski zabraniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track