VELIKI PROBLEM PRETI AMERIČKOJ ARMIJI: A ne mogu da ga reše samo oružjem
Foto: Ap 14 Maj 2014

Muke

VELIKI PROBLEM PRETI AMERIČKOJ ARMIJI: A ne mogu da ga reše samo oružjem

Planeta -

Predstavlja sve veći problem u razvijenom svetu, a ne zaobilazi ni one koji bi trebalo da čuvaju sigurnost zapadnih zemalja

Američka vojska danas je deblja nego ikad pre, zaključak je poražavajućeg izveštaja američkog ministarstva obrane.Danas je oko 7,8 odsto američke vojske klinički gojazno, a poređenja radi, pre 15 godina ta brojka bila je 1,6 odsto.

Pentagon je godinama skrivao brojke o gojaznim vojnicima, a ove brojke podigle su pravu uzbunu među analitičarima.Visoki zvaničnici Pentagona kažu da nema razloga za brigu. "Ne možete jednostavno reći da, samo zato što netko ima veći BMI, ta osoba nije zdrava i nije spremna za borbu", izjavio je šef službe za zdravlje Pentagona Donald Šel.

Sa njim se ne slažu ljudi koji učestvuju u borbama. "Ako se moramo popeti na planinu u Avganistanu sa nekim ko je klinički gojazan, to je potencijalni izvor problema za patrolu", kaže Džon Troksel, narednik u američkoj vojsci.

Najveći razlog za brigu su katastrofalne brojke među američkim vojnicima predodređenima za učestvovanje u borbama. Kako piše Militari Tajms, 2001. godine svaki stoti vojnik u borbama bio je gojazan. Prošle godine, svaki petnesti takav vojnik bio je gojazan.

Stručnjaci za zdravlje u Pentagonu govore da je vojska daleko zdravija i fizički spremnija od opšte populacije SAD-a, ali i takve izjave upozoravaju na problem koji će se najviše osetiti u budućnosti. Istraživanja su pokazala da gotovo tri četvrtine američkih tinejdžera ne može ući u vojnu službu zbog lošeg zdravlja, a najveći problem je prevelika težina.

"Sada je reč o državnoj sigurnosti SAD-a. To je već dugoročni trend od kog ne smemo okretati glavu", kaže general Džon Bednarek, komandir američkih snaga u Iraku 2014. godine.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track