VELIKO OTKRIĆE: Pronađena olupina broda slavnog moreplovca
Foto: Profimedia

Iz doba britanske imperije

VELIKO OTKRIĆE: Pronađena olupina broda slavnog moreplovca

Planeta -

Istraživači veruju da su kod Roud ajlenda na istoku američkog kontinenta pronašli ostatke Endevora, broda slavnog britanskog istraživača i moreplovca kapetana Džejmsa Kuka kojim je doplovio do Australije.

Ovu informaciju objavila je Agencija za podvodna arheološka istraživanja Roud ajlenda. Kažu da su "od 80 do 100 procenata" sigurni da je reč o brodu "Endeavour" koji je kasnije preimenovan u "Lord Sandwich".

Istraživači tvrde da se olupina broda nalazi na dnu zaliva Njuport, gde je potopljen tokom Američkog rata za nezavisnost, u bici između britanskih snaga i američkih revolucionara 1778. godine.

U najznačajnije istraživačke poduhvate Džejmsa Kuka spadaju tri glavna putovanja preko Tihog okeana tokom kojih su otkrivene i utvrđene njegove obale. Kuk je, pored ostalog, izrađivao i mape sveta.

Smatra se da je svojim istraživanjima doprineo britanskoj imperiji više nego svi ratovi koje je ona vodila u istoriji. Tokom svog trećeg putovanja na Pacifik, Kuk je 1779. ubijen u okršaju s domorocima na Havajima.

(Klix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track