VENECUELA NAJBEDNIJA, SRBIJA 7. NA LISTI: Hrvatska ekonomija blizu, slovenačka daleko bolja od naše
Foto: Shutterstock

Lista najbednijih ekonomija

VENECUELA NAJBEDNIJA, SRBIJA 7. NA LISTI: Hrvatska ekonomija blizu, slovenačka daleko bolja od naše

Planeta -
Venecuela će verovatno i ove godine zadržati "čast" da bude najbednija ekonomija i to drugu godinu za redom, dok se Srbija nalazi na 7. mestu od 63 rangirane države.

Prema podacima agencije Blumberg, od rangirane 63 državne ekonomije dodavanjem stope nezaposlenosti i inflacije, u kojem veći skor ukazuje na veću bedu, Venecuela je sa približno 159,7 poena prva na listi a sledeća je Argentina sa više od četiri puta boljim rezultatom.

Globalna kriza i cena sirove je posebno destruktivna za Venecuelu, gde nafta čini 95 odsto izvoza.

Predsednik Nikolas Maduro, koji je proglasio "ekonomsko vanredno stanje", rekao je poslanicima prošlog meseca da je vreme da se podigne cena benzina i da će on probati podešavanje fiksne stope valute.

Cene goriva na pumpama u Venecueli su najjeftinije u svetu, a čak i troškovi za svakodnevne stvari su luksuz pa tako večera za dvoje u finom restoranu može da košta više od mesečne minimalne zarade.

U međuvremenu, Maduro novi ministar ekonomije je rekao da rast cena ne postoji u "stvarnom životu", okrivljujući špekulacije, zelenaštvo i gomilanje novca u biznis klasi.

Dok Venecuela i Argentina vode borbu protiv inflacije, na listi prvih pet najbednijih ekonomija u 2016. godini su oni koji očajnički pokušavaju da zaustave nezaposlenost: Južna Afrika, Grčka i Ukrajina.

Što se tiče najboljih svetskih ekonomija lista izgleda slično kao i prošle godine. Tako je najbolje prošao Tajland, pa Singapur, Švajcarska, Japan i Tajvan.

Zanimljivo je i to da se na listi nalazi Srbija i to u prvih 10 najbednijih ekonomija sa indeksom 20,9. To našu zemlju čini sedmom od 63 države, koliko je rankirano.

Što se tiče regiona Hrvatska je na 11. mestu, Slovenija na 30., Bugarska na 33. mestu, Mađarska je 35., Austrija 44. a Rumunija na 55. mestu.

Zanimljivo je da od bivših jugoslovenskih država nisu rangirane BiH, Makedonija i Crna Gora.

(Bloomberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track