VEST KOJA JE SMRZLA SVET: U sajber napad pušten virus još jači od Vona kraj
Foto: Profimedia, 0089466683

Haos u najavi

VEST KOJA JE SMRZLA SVET: U sajber napad pušten virus još jači od Vona kraj

Planeta -

PEKING - Kina je upozorila korisnike Vindous (windows) operativnog sistema da se zaštite od novog virusa koji blokira podatke na kompjuteru i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se ne otplati otkup (ransomware), koji je sličan napadu Vona kraj (WannaCry), koji je izazvao haos u svetu prošle nedelje.

"UIWIX" enkriptuje i menja imena fajlova kroz virus u operativnom sistemu Vindous, upozorio je u sredu nacionalni centar Kine za hitne odgovore na pojavu virusa (CVERC), poručujući korisnicima da instaliraju najnoviju verziju Majkrosofta.

Upozorenje dolazi "za petama" sajber napada "WannaCry" koji je pogodio na stotine hiljada kompjutera širom sveta. Iako još nije detektovana ni jedna zaraza virusom UIWIX u Kini, virus se proširio u drugim državama i izazvao bezbednosnu uzbunu prošle nedelje u danskoj kompaniji za sajber bezbednost Hejmdal sekjuriti.

"UIWIX virus nastavlja tamo gde je prvi talas Vona kraj virusa stao sa istom sposobnošću samoreplikacije koja mu omogućava da se brzo širi", navodi se u saopštenju firme. Firma je upozorila da je ovaj virus možda mnogo jači od Vona kraj virusa zbog toga što ga je mnogo teže uništiti.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track