VETERAN RUSKIH SPECIJALNIH JEDINICA: Kakva je to policija, zašto odmah nisu zaustavili kamion?!
Foto: Reuters

Propust službi

VETERAN RUSKIH SPECIJALNIH JEDINICA: Kakva je to policija, zašto odmah nisu zaustavili kamion?!

Planeta -

Preduslov za tragediju u Nici je da su se pripadnici policije i specijalnih bezbednosnih službi Francuske površno odnosili prema bezbednost tokom proslave Dana pada Bastilje, smatra predsednik međunarodnog udruženja veterana antiterorističkih jedinica "Alfa“ Sergej Gončarov.

"Pripadnici policije i specijalnih bezbednosnih službi Francuske površno su se odnosili prema bezbednosti tokom proslave Dana pada Bastilje, pošto su se opustili nakon nedavno završenog Prvenstva Evrope u fudbalu, a teroristi su na to i računali", izjavio je Gončarov.

U četvrtak uveče je vozač kamiona udario je gomilu ljudi koji su se okupili na obali Nice da bi posmatrali vatromet povodom Dana pada Bastilje. U napadu je poginulo najmanje 84 osobe.

"Dan pada Bastilje je glavni praznik u Francuskoj, a Nica je, da tako kažem, ’lice‘ zemlje. Tamo živi najviše bogatih građana Francuske. I kako je moguće tako površno pristupiti bezbednosti praznika?“, izjavio je Gončarov.

On je istakao da je na mestu izvršenja terorističkog napada nije bilo ni zaštitnih objekata koji bi sprečili prolaz automobila na šetalištu, ni dovoljnog broja policajaca.

"Kakva je to policija ako ne može odmah da zaustavi kriminalca na kamionu duž gotovo dva kilometra koji se kreće cik-cak da bi pogazio što veći broj ljudi?“, dodao je Gončarov.

On navodi da su teroristi računali na to da su se pripadnici snaga bezbednosti i specijalne službe Francuske opustili nakon završetka Evropskog prvenstva u fudbalu.

"Sa stanovišta sprečavanja terorističkih napada Francuska je normalno obezbeđivala EP. Ali posle prvenstva najverovatnije je došlo do malog opuštanja“, naglasio je on.

Očigledno je da su teroristi nameravali da se pritaje za vreme prvenstva i udare nekoliko dana kasnije, a francuski pripadnici bezbednosti i specijalnih službi trebalo je da tako nešto predvide i fokusiraju maksimum napora na obezbeđivanje bezbednosti proslave praznika 14. jula.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track