(VIDEO) ALEKSIS CIPRAS ČESTITAO SRBIMA USKRS: Želim sve najbolje celom vašem narodu!
Foto: AP

Premijer Grčke na Krfu

(VIDEO) ALEKSIS CIPRAS ČESTITAO SRBIMA USKRS: Želim sve najbolje celom vašem narodu!

Planeta -

Premijer Grčke Aleksis Cipras nenajavljeno se pojavio na Krfu, na tradicionalnoj neobičnoj proslavi Velike subote. Cipras je srpskom narodu poželeo sve najbolje povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa.

Tokom tradicionalne ceremonije bacanja ćupova, ekipa Sputnjika imala je ekskluzivnu priliku da se sretne sa šefom grčke Vlade, koji je ove godine stigao na Krf potpuno iznenada.

Bio je prijatno iznenađen kada je saznao da je tu i reporter Sputnjika, pa je čestitao najveći hrišćanski praznik i našoj redakciji, ali i celoj Srbiji. Cipras nije krio oduševljenje što su na ostrvu i predstavnici jednog srpskog medija.

„’Sputnjik Srbija‘, pa otkud vi ovde?! Želim sve najbolje vama i celom vašem narodu“, rekao nam je uz širok osmeh predsednik grčke Vlade.

Naši reporteri na Krfu su zabeležila običaje proslave Vaskrsa, koji su jedinstveni u svetu.

Naime, na Veliku subotu iz crkve se iznose mošti Svetog Spiridona, koji je više puta spasao sigurne smrti stanovnike ovog ostrva. I samo iznošenje moštiju je retkost, a ovo sa sobom nosi još jedan kuriozitet. Nepropadljivo telo svetitelja nosi se uspravno, kako bi mu vernici videli lice.

Zatim sledi još jedan običaj proslave Uskrsa, koji se samo može videti ovde. Krfljani sa prozora bacaju male i velike ćupove, pa i amfore s vodom. Veruju da se na taj način najadekvatnije obeležava ulazak Hrista u Ad i početak proslave vaskrsenja.

„Velika mi je radost što sam ovaj dan mogao da podelim i sa vama. Ovo treba da nam ugreje srca i da nam dâ hrabrosti za dalje. Ovo je san koji nam daje snagu da prođemo kroz ova teška vremena, iskušenja u kojima se trenutno svi nalazimo“, rekao je premijer posle bacanja ćupova.

Posle razbijanja ćupova Krfljni sakupljaju delove polomljene grnčarije, koju nose kućama za uspomenu.

Proslava Velike subote nastavljena je neobičnom litijom u kojoj čak 19 simfonijskih orkestara svira melodije prilagođene današnjem danu, Albinjonijev „Adađo“ i kompozicije grčkih umetnika.

(Sputnjik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VASKRS je najveći hrišćanski praznik, POGLEDAJTE i zašto ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track