(VIDEO) BESNI PAS MATIS: Rusija želi da uništi NATO, ali želim saradnju s njom!
Foto: Reuters

Pred Senatom

(VIDEO) BESNI PAS MATIS: Rusija želi da uništi NATO, ali želim saradnju s njom!

Planeta -

Glavna pretnja za SAD je porast uticaja Rusije, smatra kandidat za mesto šefa Pentagona Džejms Matis, poznat pod nadimkom Besni pas, govoreći o svom programu pred senatorima.

Matis je izjavio da nije protiv uspostavljanja odnosa sa Moskvom, ali i da ne očekuje neke veće promene od takve saradnje.

"Naravno, slažem se sa novoizabranim predsednikom koji želi da uspostavi odnose sa Rusijom. Čak i u najgorim godinama Hladnog rata sarađivali smo sa Sovjetskim Savezima. Međutim, ja imam veoma skromna očekivanja o mogućim oblastima partnerstva sa gospodinom Putinom", rekao je on.

Taj general u penziji je optužio Rusiju da želi da "uništi NATO". On je pomenuo i pripremu neke strategije koja treba da pruži otpor Moskvi. Istina, on je odbio da kaže da li podržava ideju daljeg zaoštravanja jednostranih antiruskih sankcija.

"Moram da se posavetujem sa novim timom za nacionalnu bezbednost kako bismo oformili strategiju za borbu protiv Rusije zbog toga što je uradila", rekao je on.

General Matis bio je glasni kritičar administracije Baraka Obame i njegove politike o Bliskom istoku, pre svega o Iranu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja