(VIDEO) AMERIKA IH OBOŽAVALA, A ONDA SU IŠČEZLI Posle 16 godina rešena misterija nestalih planinara
Foto: Fondacija Alek Lou

Konačno istina

(VIDEO) AMERIKA IH OBOŽAVALA, A ONDA SU IŠČEZLI Posle 16 godina rešena misterija nestalih planinara

Planeta -

Tela jednog od najboljih planinara Aleksa Loua (40) i njegovog snimatelja Dejvida Bridžisa (29) pronađena su u glečerima Himalaja.

Ispostavilo se da su njih dvojica poginula dok su se spuštali s vrha Šišapangme, po visini 14. planine sveta.

Na njihove "plavim ledom okovane" posmrtne ostatke naišla su prošle nedelje dvojica planinara, a odmah je poslata ekspedija koja je pronašla i identifikovala tela, navodi se u saopštenju.

Lou i Bridžis, obojica američki državljani, stradali su u lavini na visini od 8.027 metara u oktobru 1999. godine. Konrad Anker, treći član koji je preživeo lavinu, vratio se u SAD, oženio udovicu poginulog Loua i usvojio njegova tri sina, izjavio je da je pronalaženje posmrtnih ostataka donelo "veliko olakšanje celoj porodici". Porodica će otputovati na Tibet da bi preuzeli ostatke.

"Aleksovi roditelji su zahvalni zato što je telo njihovog sina pronađeno i što ćemo Konrad, naši sinovi i ja otići na hodočašće na Himalaje", rekla je preudata udovica Dženifer Lou Anker

Aleksa Loua su u vreme tragedije smatrali najboljim svetskim alpinistom i njegov nestanak je zapanjio mnoge. On se dvaput popeo na Mont Everest i bio je među prvima koji su se penjali na Antarktiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track