(VIDEO) BLER ZABRINUT ZBOG DOMINO EFEKTA: Bregzit će promeniti mirovni Sporazum za Severnu Irsku
Foto: Reuters

Upozorenje

(VIDEO) BLER ZABRINUT ZBOG DOMINO EFEKTA: Bregzit će promeniti mirovni Sporazum za Severnu Irsku

Planeta -

LONDON - Bivši britanski premijer Toni Bler ocenio je danas da će mirovni sporazum za Severnu Irsku iz 1998. godine, u čijem je pregovaranju pomogao, morati da se promeni zbog Bregzita.

"Sporazum na Veliki petak ili sporazum iz Belfasta formulisan je na pretpostavci da su obe zemlje deo EU. To nije bilo samo iz ekonomskih, nego i iz političkih razloga, kako bi se naročito uzele u ozbir nacionalističke težnje. Nešto od jezika će stoga morati da bude promenjeno zbog Bregzita", smatra Bler.

Obraćajući se na stastanku Evropske narodne partije u okrugu Viklou, južno od Dablina, Bler je rekao da bi to trebalo da bude postignuto uz najmanje poteškoća, ukoliko postoji spremnost svih strana da se to uradi. On je naglasio da je važno da Velika Britanija i EU postignu konsenzus kako bi se izbeglo ojačavanje granica, ali je rekao da su "neki poremećaju neizbežni i već se događaju".

Bler je jedan od tvoraca sporazuma kojim su okončani tridesetogodišnji krvavi sukobi u kojima je stradalo više od 3.500 ljudi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Hoće li Vučić ubediti Kineze da ulažu u našu vojnu industriju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track