(VIDEO) BRITANCI SAMI SEBI PATETIČNI: Kraljevska mornarica ima samo 19 brodova, a i oni su...
Foto: AP

Bruka

(VIDEO) BRITANCI SAMI SEBI PATETIČNI: Kraljevska mornarica ima samo 19 brodova, a i oni su...

Planeta -

Kraljevska mornarica Ujedinjenog Kraljevstva ima "patetično mali" broj ratnih brodova i umanjenu sposobnost da odgovori na buduće pretnje, stoji u saopštenju posebnog Komiteta za odbranu državnog parlamenta.

Nekada najmoćnija mornarica na svetu danas ima 19 fregata i razarača, a pre skoro 20 godina bilo ih je 35.

Moglo bi da ih bude još manje ako britanska vlada zakasni u rokovima za gradnju novih brodova, rekli su članovi Komiteta za odbranu u okviru saopćenja koje je obavljeno u ponedeljak. Pored 19 velikih brodova, London raspolaže sa 11 podmornica i nekoliko desetaka manjih plovila.

Ponos britanske ratne mornarice

"Broj velikih brodova mornarice je decenijama u padu. Flota je sada ispod kritičnog nivoa koji je potreban za potencijalne zadatke ukoliko međunarodna situacija nastavi da se pogoršava", rekao je šef Komiteta za odbranu Džulijan Luis.

S druge strane, Ujedinjeno Kraljevstvo sprema se za veliku modernizaciju svojih ratnih brodova. Početkom ovog meseca ministar odbrane Majkl Falon najavio je gradnju osam borbenih plovila koja bi trebalo da počne na leto 2017. Ipak, čak i kada se izgrade, brodovi neće odmah moći u upotrebu.

Pored toga, kao što Komitet uviđa, postoji bojazan od kašnjenja u izgradnji. Takođe, šest razarača izaći će iz službe i otići na remont, što će dodatno pogoršati brojno stanje.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track