(VIDEO) BRUTALNI: Meksička policija optužena da je mučila i smakla 22 osobe
Foto: Rojters

U mafijaškom stilu

(VIDEO) BRUTALNI: Meksička policija optužena da je mučila i smakla 22 osobe

Planeta -

Sektor za zaštitu ljudskih prava vlade u Meksiko Sitiju optužio je danas policiju da je mučila i likvidiralaa 22 ljudi prilkom prošlogodišnjeg napada na narko-kartel, što je jedno od najtežih kršenja policijskih ovlašćenja u proteklih desetak godina.

Reč je o akciji na ranču u državi Tanhuato 15.maja 2015, kada su ubijeni jedan policajac i ukupno 42 osumnjičenih za pripadnost narko-kartelu.

Nacionalna komisija za ljudska prava (CNDH) kaže da je policija pokušala da zataška ovaj slučaj. To telo navodi da je pored 22 smaknutih bilo i dvoje mučenih, a da su četiri osobe preminule zbog preterane upotrebe sile od strane policajaca. Kako je umrlo još 15 žrtava još nije utvrđeno.

Vlasti su objavile da su svi ubijeni bili pripadnici lokalnog narko-kartela i optužile ih da su na policiju prvi otvorili vatru. Portparol policije je odbacio optužbe boraca za ljudska prava, tvrdeći da su policajci pucali u samoodbrani.

U nezavisnim izveštajima navodi se da su se policajci prišunjali ranču u zoru i da je vatreni okršaj započeo bar sat vremena pre nego što se navodi u zvaničnoj verziji događaja.

Vlasti su u početku odbijale da objave rezultate obdukcije. Kada su rezultati konačno izašli u javnost, pokazalo se da su obdukcije urađene neprofesionalno, a brojna tela su pogrešno identifikovana.

Inače, ta akcija je jedna od najkrvavijih epizoda u borbi protiv droge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track