(VIDEO) BUGARI U STRAHU OD RUSKE INVAZIJE: Tolstojev čukununuk kupuje celu Bugarsku
Foto: Printscreen YouTube

Panika

(VIDEO) BUGARI U STRAHU OD RUSKE INVAZIJE: Tolstojev čukununuk kupuje celu Bugarsku

Planeta -

Poznati ruski televizijski voditelj Petar Tolstoj, koji je kao kandidat Jedinstvene Rusije pobedio na izborima za Državnu dumu na većinskoj listi u Moskvi, podigao je veliku prašinu izjavom da će kupiti celu Bugarsku.

Izjava ruskog novinara Petra Tolstoja, potomka slavnog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, postala je goruća tema na svim bugarskim televizijama. Naime, na pitanje novinara bugarske državne televizije da li će, ako bude izabran u Dumu, voditi prijateljsku politiku prema Bugarskoj, on je odgovorio na provokativan način:

"Naravno, jednostavno (mi Rusi, prim. ured) ćemo je celu kupiti. Ionako smo već kupili polovinu obale", našalio se Tolstoj, kasnije je i izjavio da je to šala, ali njegove reči su izazvale jaku antirusku kampanju u Bugarskoj.

"Iznenađuje me na koji način je neadekvatno ocenjena ta apsolutno humoristička izjava", našao se u čudu Tolstoj, inače novi poslanik Državne dume, i objasnio da je mislio na to što Rusi aktivno kupuju nekretnine na teritoriji Bugarske.

"Nema tu ništa loše, niti je bilo. Ni na koji način nisam želeo da uvredim Bugarsku i Bugare“, naglasio je on.

Boris Bojkov: Tolstoj je razbesneo Bugare ovom izjavom (Foto: Printscreen YouTube)
Boris Bojkov: Tolstoj je razbesneo Bugare ovom izjavom (Foto: Printscreen YouTube)

Međutim, u Bugarskoj su umesto Tolstojevog "kupiti" čuli "zauzeti". Premijer Bojko Borisov je tokom sednice Vlade 20. septembra rekao da ih je Tolstoj razbesneo svojom izjavom.

"Bugarska ima istoriju dugu 1.300 godina i nikome se za to vreme nije prodala", rekao je šef bugarske Vlade. I šef bugarske diplomatije Danijel Mitov nazvao je Tolstojevu izjavu "grubom i potpuno pogrešnom".

"Bugarska nije na prodaju i nikad neće biti!", napisao je ministar na svojoj stranici na Fejsbuku.

Da je đavo odneo šalu, svedoči i pitanje koje je na televiziji BTV postavljeno bivšem ministru policije i šefu Državne agencije za nacionalnu bezbednost Cvetlinu Jovčevu: "Da li su reči Petra Tolstoja pretnja za Bugarsku?".

"Ne, ali je to dobar primer agresivnih planova Rusije protiv Bugarske", odgovorio je Jovčev i podsetio na najpopularnije medijske spekulacije da 320.000 Rusa, koji su kupili nekretnine na crnomorskoj obali, spremaju ni manje ni više do referendum o odvajanju od Bugarske i pripajanju Rusiji.

Rusi koji su kupili nekretnine na crnomorskoj obali optuženi da spremaju otcepljenje od Bugarske (Ilustracija, Foto: Profimedia)
Rusi koji su kupili nekretnine na crnomorskoj obali optuženi da spremaju otcepljenje od Bugarske (Ilustracija, Foto: Profimedia)

Pre nekoliko godina ruski građani su bili optuženi da po specijalnom zadatku grade stambene komplekse pored američke vojne baze Atije u Bugarskoj. Kasnije se saznalo da su kompleksi bili izgrađeni mnogo pre donošenja odluke o raspoređivanju američkih snaga u toj zemlji, ali onda je krenula priča da su američke snage tamo raspoređene kako mnogobrojna ruska masa, naoružana suncobranima za plažu, pod vođstvom ruskih penzionera, kojih ima najviše u tim zgradama, ne bi uništila bugarske policijske stanice i vojne kasarne i proglasila izlazak Varnavske i Burgaske oblasti iz sastava Bugarske i njihovo prisjedinjenje Rusiji.

Na bugarskim mrežama pojavila i šala:"Ako Tolstoj želi da kupi Bugarsku, onda treba da se obrati zvaničnicima Vašingtona i Brisela, gde su je davno prodali u bescenje". S obzirom na to da taj ruski novinar trenutno nema baš najbolje odnose sa ta dva centra, jer su mu uveli sankcije zbog stavova o Krimu, kupovina će ipak morati malo da sačeka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track