(VIDEO) CIA U PANICI: Očajnički tragaju za krticom u svojim redovima
Foto: Reuters

Vikiliks uzdrmao američke špijune

(VIDEO) CIA U PANICI: Očajnički tragaju za krticom u svojim redovima

Planeta -

VAŠINGTON - Dokumenta o tome kako američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) koristi mobilne telefone, kompjutere, rutere i pametne televizore za praćenje i prisluškivanje ljudi širom sveta izazvala su pravu paniku među obaveštajcima u Lengliju.

Zbog toga je hitno pokrenuta istraga o tome ko je dostavio dokumenta Džulijanu Asanžu i njegovom Vikiliksu, a umesto da objasne zašto i kako su zloupotrebljavali tehnološke uređaje, oni su optužili Vikiliks za ugrožavanje Amerikanaca i njihovo pomaganje teroristima.

Portparolka CIA Heder Fric Hornijak odbila je juče da komentariše autentičnost dokumenata, ali su mediji objavili da je pokrenuta istraga u agenciji kako bi se otkrila krtica, što potvrđuje istinitost Vikiliksovog otkrića. Sumnja se na radnike po ugovoru.

- Vikiliks je ugrozio bezbednost Amerikanaca. Američka javnost bi trebalo da bude veoma uznemirena bilo kakvim objavama Vikiliksa koje imaju za cilj da naškode mogućnosti obaveštajne zajednice da zaštiti Ameriku od terorista i drugih neprijatelja - rekla je Heder Fric Hornijak.

CIA NAPALA VIKILIKS JER SU OBJAVILI KAKO NAS ŠPIJUNIRAJU Ugrožavate ljude, pomažete neprijatelje SAD

Istovremeno, Bela kuća je saopštila da je predsednik SAD Donald Tramp izuzetno zabrinut zbog povrede bezbednosti CIA.

Zanimljivo je da su agenti CIA, pokazuju dokumenta, imali tajne prislušne stanice agenata nazvane „džepni Putin“, po ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Te prislušne stanice koriste se kako bi se nadgledali uređaji poput kompjutera i telefona, koji su hakovani pomoću softvera CIA.

Džulijan Asanž je juče optužio CIA za nesposobnost.

- Ovo je istorijski čin pogubne nesposobnosti, kada neko stvori takav arsenal i onda sve čuva na jednom mestu - rekao je on.Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da će proučiti podatke koje je objavio Vikiliks, ali da "nije tajna da SAD aktivno prisluškuju telefone ruskih zvaničnika".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da zna kako da se odbrani od prisluškivanja.

- Čuo sam da CIA, osim u telefone, može da uđe i u frižidere - rekao je on uz smeh, a onda dodao: - Kada idem na osetljive sastanke, ne nosim telefon. Tako sam, barem dosad, uspeo da izbegnem neprijatne situacije.

ANKETADa li se plašite prisluškivanja CIARasim Ljajić, lider SDPSNEĆU U LUDNICUI ne razmišljam o tome da li me CIA prisluškuje, jer kad bih razmišljao, završio bih u ludnici! Fali mi malo te bezbednosne kulture, to je činjenica, ali nemam šta da krijem.Aleksandar Vulin, lider PSNEMA ZAŠTITENe štitim se. Mislim da to u današnjem svetu jednostavno nije moguće. Ako su prisluškivali Angelu Merkel, kako bilo ko može da bude potpuno bezbedan? Ostaje samo prirodan oprez da se o osetljivim temama ne razgovara preko telefona.Nemanja Šarović, član SRSNEMAM ŠTA DA KRIJEMSiguran sam da me prisluškuju još od trenutka kada sam postao član tima za odbranu Vojislava Šešelja. Ne preduzimam zaštitne mere, jer nemam šta da krijem. Sve što mislimo mi iz SRS govorimo i javno.Kristina Radenković, tv licePRIČAM O PELENAMANe plašim se što nas prisluškuju preko mobilnih telefona i TV prijemnika. Nemam šta da krijem. A naslušali bi se o pelenama i ženskim problemima.

E.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track