(VIDEO) ČUDAN UDES AMERIČKE RAKETE HELFAJER: Izgubili ga u Evropi, pojavio se na Kubi!
Foto: AP

(VIDEO) ČUDAN UDES AMERIČKE RAKETE HELFAJER: Izgubili ga u Evropi, pojavio se na Kubi!

Planeta -
Protivoklopni projektil, poslednji krik američke vojne tehnike, dopremljen je u Španiju za NATO vežbe, a onda mu se misteriozno izgubio trag.

Naime, Pentagon je još početkom 2014. poslao na vežbe u Španiju jedan od svojih novih projektila "helfajer", koji je, kad su vežbe završene, poslan na aerodrom u Frankfurtu.

Šta se tamo desilo - to niko ne može da utvrdi, tek projektil je završio u avionu "Er Fransa", kojim je stigao - u Havanu!

"Da li se, možda, reč o slučaju korupcije? Da li je to delo tajnih službi ili se radi o nizu propusta? Sve to pokušavamo da shvatiti", rekao je ta Vol strit žurnal američki zvaničnik.

Gubitak ovog projektila namenjenog helikopterima, avionima i dronovima "predator" udarac je američkoj vojci, jer Havana može mnogo da sazna o njenoj tehnologiji i da to prenese "zemljama kao što su Kina, Severna Koreja i Rusija", navodi Vol strit žurnal.

Na pitanje novinara kako je ovo moglo da se desi, portparol Stejt departmenta odgovorio je da neće demantovati da su SAD možda prodale projektil Kubi!

Inače, "helfajer" je "sofisticirani protivoklopni projektil" i smatra se velikim dostignućem oružanih sastava, koji nudi mogućnosti delovanja u svim terenskim uslovma, danju i noću. Ispaljuje se s kopna, mora i iz vazduha. Upotrebljavan je i na nekim helikopterima, između ostalog "apačima", a novi projektili se najčešće koriste u napadima bespilotnih letelica "predator".

Jedan "helfajer" košta 110 000 američkih dolara.

(Altermainstreaminfo.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track