(VIDEO) ČURKIN OTKRIO ŽELJU MOSKVE: Rusija bi žženu za novog generalnog sekretara UN
Foto: Fonet/AP, 07.02.2016.

Izbor genseka UN

(VIDEO) ČURKIN OTKRIO ŽELJU MOSKVE: Rusija bi žženu za novog generalnog sekretara UN

Planeta -

NJUJORK - Rusija bi želela da na mesto novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija dođe žena, kao i da kandidat bude iz Istočne Evrope, izjavio je danas ruski ambasadro pri UN Vitalij Čurkin.

Čurkin, čija zemlja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, rekao je da bi i uskoro moglo i da bude glasanje za izbor naslednika Ban Ki-muna.

Ruski ambasador je to rekao samo nekoliko dana pošto se u trku uključila Kristalina Georgijeva, nova kandidatkinja Bugarske za generalnog sekretara UN.

"Smatramo da je Istočna Evropa na redu da obezbedi sledećeg generalnog sekretara. Veoma bi voleli da na tom mestu vidimo ženu", rekao je Čurkin na konferenciji za novinare.

Ruska TV stanica NTV je prenela da je Čurkin rekao i da ne isključuje "dramu" u nastavku izbora za sledećeg generalnog sekretara svetske organizacije. Kazao je da bi, ukoliko stvari budu "tekle glatko", novi generalni sekretar mogao biti izabran sredinom oktobra.

"U protivnom, morali bismo da pokrenemo proces iz početka. To bi bio veoma dramatičan razvoj situacije", rekao je Čurkin.

U prethodnoj rundi glasanja, najuspešniji je bio Portugalac Antonio Gutereš, koji je dobio podršku 12 clanica Saveta bezbednosti, uz dva glasa protiv. Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić bio je drugi na tom glasanju, dok je slovacki ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak bio treći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track