(VIDEO) DALI SU IM 28 DANA DA NAPUSTE SVOJE SELO: I pristali su iz razloga koji će vas duboko ganuti
Foto: Printscreen Youtube

Potresno

(VIDEO) DALI SU IM 28 DANA DA NAPUSTE SVOJE SELO: I pristali su iz razloga koji će vas duboko ganuti

Planeta -

Poslednji stanovnici napustili su ovo selo u nadi da će se vratiti. Ali se to nikada nije dogodilo.

"Molim vas, tretirajte crkvu i kuće s pažnjom; dali smo naše domove, gde su mnogi od nas živeli generacijama kako bi pomogli dobijanje rata za slobodu svakog čoveka. Vratićemo se jednog dana i zahvaljujemo vam što ćete tretirati naše selo s poštovanjem", poruka je koju je ostavio poslednji stanovnik sela Tineham na vratima crkve.

Njegovo ime je nepoznato, ali se sigurno nije vratio u selo u kom je odrastao.

Tineham je danas poznat kao selo duhova, ostavljeno na milost i nemilost vremenu. Nalazi se u Dorsetu u Engleskoj, a prvi stanovnici naselili su se još u gvozdenom dobu, tokom rimske okupacije Britanije.

Selo se spominje i u "knjizi sudnjeg dana", sastavljenoj nakon normandijskog osvajanja Engleske 1066. godine. Knjiga sadrži evidenciju zemljišnih poseda, a tu se našlo i selo Tineham koje se tada nazivalo Tigeham.

Poslednji stanovnici ovog sela, njih 225, napustili su svoje domove nekoliko dana pre Božića 1943. godine. Naređenje je došlo od britanske vlade pa stanovnici nisu imali drugi izbor. Dobili su rok od 28 dana da sakupe svoje stvari i napuste selo. Nakon toga selo je pretvoreno u vojnu bazu gde je vojska vežbala akcije za Dan D, odnosno iskrcavanje u Normandiji u Drugom svetskom ratu.

"Otišli smo jer smo mislili da radimo svoj deo kako bi dobili rat, nismo zamerli vojsci što smo morali da napustimo domove", rekla je Helen Tejlor.

Poruka na vratima crkve dokazuje da su stanovnici nameravali da se vrate, ali se to nikada nije dogodilo. Selo je danas utočište divljim životinjama, a tek poneki znatiželjnici zalutaju tamo. Ipak, bivšim stanovnicima sela koji su još živi dopušteno je da budu sahranjeni tamo.

(Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track