(VIDEO) DEJNA BENTE NOV AMERIČKI MINISTAR PRAVDE: Smesta ću primeniti predsednikove uredbe!
Foto: AP

Nov čovek

(VIDEO) DEJNA BENTE NOV AMERIČKI MINISTAR PRAVDE: Smesta ću primeniti predsednikove uredbe!

Planeta -

VAŠINGTON - Novi vršilac dužnosti ministra pravde, savezni tužilac Dejna Bente, obećao je danas odmah posle svog imenovanja da će primeniti uredbu predsednika Donalda Trampa o imigraciji.

Dejna Bente je zamenio Seli Jejts, državnog tužioca iz administracije bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, koju je Tramp smenio je jer tužiocima naložila da ne podržavaju njegov dekret.

"Na osnovu analize Kancelarije za pravne savete koja je utvrdila da je izvršna naredba očigledno zakonita i odgovarajuće izrađena, ja ovim putem poništavam smernice bivšeg v.d državnog tužioca Seli Jejts 30. januara 2017, i nalažem pripadnicima Ministarstva pravde da vrše svoju zakletu dužnost i brane zakonite naredbe našeg predsednika", naveo je Bente u saopštenju.

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku sveta. Američki predsednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track