(VIDEO) DRAMA NA ATLANTIKU: Ako ne uspe akcija spasavanja, teretnjak će udariti u francusku obalu
Foto: Printscreen Yt

Havarija broda

(VIDEO) DRAMA NA ATLANTIKU: Ako ne uspe akcija spasavanja, teretnjak će udariti u francusku obalu

Planeta -
Teretni brod "Modern ekspres" danima pluta u Atlantskom okeanu sa 3.600 tona drva i građevinskih mašina pošto je počeo da se naginje i propušta vodu.

"Okean je jači od nas. Ako ne uspe poslednji pokušaj spasavanja, brod će udaritii u obalu", upozorava Emanuel de Olivijera iz francuske obalne straže.

"Modern ekspres", koji plovi pod panamskom zastavom, trenutno je stabilizovan i voda više ne ulazi u njega, kažu francuske vlasti, ali i dalje je opasno nagnut i stigao je na 311 kg zapadno od La Rošela u Francuskoj.

Loše vreme otežava spasilačku operaciju, ali ona će biti preduzeta što pre. Stvar je u tome što brod treba ukloniti sa glavnog pomorskokg puta.

Tegljač "Abej Burbon" ostaje i dalje u blizini havarisanog broda i čeka prvu povoljnu priliku da ga zakači. Na tegljaču su ekipe holandske spasilačke kompanije SMIT Salvaž, koje je angažovao vlasnik broda.

Dvadeset i dva člana posade "Modern ekspresa" evakuisana su u utorak po podne, kad je brod počeo da se naginje na 238 kilometara od ra Ortgal u Galiciji u Biskajskom zalivu. Brod je izgrađen 2001, a bio je na putu iz Gabona ka Francuskoj.

(World Maritime News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track