(VIDEO) DRAMATIČNO UPOZORENJE: Rusija sprema vojnu agresiju na NATO! Ako do toga dođe...
Foto: Beta/Ap

Tvrdnje poljskog ministra odbrane

(VIDEO) DRAMATIČNO UPOZORENJE: Rusija sprema vojnu agresiju na NATO! Ako do toga dođe...

Planeta -

"Celokupno rusko ponašanje dosad upućuje na sistemsku pripremu za agresivnu akciju", rekao je poljski ministar odbrane Antonije Mačerevič u poslednjem intervjuu.

Poljski ministar obrane rekao je da Rusija neprekidno predstavlja ozbiljnu pretnju NATO i da se Moskva sistematski priprema za agresiju na savez.

Poljska, bivša sovetska satelitska država, boji se da Rusija nastoji da proširi uticaj izvan svojih granica nakon što je Moskva aneksirala Krim 2014. i nastavlja da podržava naoružane separatiste u istočnoj Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca dva ruska ratna aviona izvela su simulirani napad prolazeći pored američkog razarača sa navođenim projektilima koji je upravo bio napustio poljsku luku.

Američki zvaničnik kaže da je to jedan od najagresivnijih susreta dve strane u nedavnoj istoriji.

"Celokupno rusko ponašanje dosad upućuje na sistemsku pripremu za agresivnu akciju", rekao je poljski ministar obrane.

"I sada je vreme da se o tome progovori otvoreno", dodao je.

Varšava će ugostiti samit čelnika država NATO u julu, na kojem će izvršiti pritisak za povećanje vojne prisutnosti na istočnim granicama saveza.

NATO je 2014. obustavio saradnju s Rusijom zbog njne uloge u konfliktu u Ukrajini.

Rusija je rekla da bi se razmeštanjem većeg broja snaga NATO blizu njenih granica mogao prekršiti sporazum iz 1997. između Rusije i Alijanse.

VOJNA MOĆ RUSIJE I NATO

Kada se uporedi naoružanja Rusije i NATO ne možemo da ne kažemo da je rezultat prilično izjednačen.

Novi ruski tenk „Armata“ svrstava se u najnaprednije na svetu. Prvi put je prikazan na Paradi pobede u Moskvi ove godine. Ima top kalibra 125 mm i u stanju je da ispali 10 granata u minuti. Prema najavama, do 2020. godine, ruski proizvođači isporučiće armiji više od 2.000 ovih tenkova.

Nova ruska haubica na samostalni pogon 2S35 „Koalicija-SV“ takođe je prikazana na ovogodišnjoj paradi. Naoružana je haubicom kalibra 152mm.

Nova puška AK-12 „Kalašnjikov“ postaće u narednih nekoliko godina standardno naoružanje ruskih vojnika i zameniće razne varijante prethodnih modela. AK-12 je kalibra 5,45 mm, ali biće prilagođena i za kalibar 7,62 mm, kao i njene prethodnice.

Razne varijante puške M16 kalibra 5,56 mm standardno su naoružanje američke armije još od 1969. godine.„Suhoj“ Su-35 smatra se za najnapredniji ruski borbeni avion. Prvi probni let izvršen je pre pet godina, a u redovnu upotrebu bi trebalo da uđe tokom 2015.

Vodeći ruski nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ može da ponese do 52 aviona i dugačak je oko 305 metara.

Jedino polje na kome Zapad ima ubedljivu prednost jesu nosači aviona. Američki nosač „Džerald R. Ford“ je najbolji nosač aviona na svetu i može da ponese do 75 letelica.

AH-64 „Apač“ je ponos NATO helikopterskih snaga. Ima dolet od oko 300 nautičkih milja i naoružan je „Helfajer“ raketama.

Ruski Mi-28 „Havok“ naoružan je topom kalibra 30 mm i nosi četiri protivtenkovske rakete.

Bombarder „Tupoljev“ Tu-160M takođe je modernizovan ove godine (naoružanje i elektronski sistem). Može na nosi nuklearno oružje.

B1 „Lanser“ je među avionima koji su najduže u službi u armiji SAD. Dolet mu je 11999km, nešto manje od Tu-160.

Protivvazdušni sistem S-300 datira još iz sovjetske ere, ali je u upotrebi ostao do danas. Naoružan je raketama dugog dometa i sposoban je da pogodi cilj do udaljenosti od 150 kilometara. Sistem S-400 „Trijumf“ u operativnoj upotrebi od 1999, naoružan je projektilima dometa do 400km, posebno je dizajniran kako bi se suprotstavio stelt tehnologiji i predstavlja najnapredniju verziju S-300.

Raketni sistem MIM-104 „Patriot“ nalazi se upotrebi isto koliko i S-300, ali je naoružan raketama manjeg dometa. Poslednja verzija ovog sistema MIM-104F ušla je u upotrebu nedavno, sa raketama manje mase. U toku je unapređenje ovog raketnog sistema.

(Večernji list/Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track