(VIDEO) ERDOGANOV OBRAČUN Traže doživotnu za novinare koji su otkrili svetu da Turska naoružava ISIL
Foto: Printscreen Yt

Jeziv zahtev turskog tužilaštva

(VIDEO) ERDOGANOV OBRAČUN Traže doživotnu za novinare koji su otkrili svetu da Turska naoružava ISIL

Planeta -
Tursko tužilaštvo zatražilo je danas da dvojici novinara opozicionog lista Džumhurijet, koji su optuženi za špijunažu, bude izrečena doživotna kazna zatvora.

Sud u Istanbulu optužio je glavnog urednika dnevnika Džumhurijet Džana Dundara i šefa redakcije tog lista u Ankari Erdema Gula, da su otkrili državne tajne objavivši da je vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pokušala da pošalje oružje džihadistima u Siriji.

"Mi smo optuženi za 'špijunažu'. Predsednik kaže 'izdaju'. Mi nismo izdajnici, špijuni (sic) ili heroji; mi smo novinari. Ono što smo mi uradili je novinarstvo," izjavio je Dundar u novembru prošle godine.

Međutim, na Dundara se obrušio lično Erdogan, koji je posle objavljivanja spornog "izdajničkog" izveštaja da Ankara naoružava teroriste ISIL lično tužio Dundara i optužio Džumhurijet za širenje lažnih informacija i špijuniranje, rekavši da će odgovorni novinari "platiti visoku cenu", o čemu je pisao Vol strit žurnal.

Ergulu Ozkoku preti 5 godina robije jer je
Ergulu Ozkoku preti 5 godina robije jer je

Uz Dundara i Gula uhapšen je i treći novinar - Erugrul Ozkok iz dnevnog lista Hurijet, koji je optužen da je klevetao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Činjenica da Ozkoku zbog takvog "greha" preti kazna do 5 godina robije jasno govori da su tačni sve češći izveštaji o tome da se vlast Turske guši slobodu medija.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track