(VIDEO) EVROPSKA KOMISIJA: Grčka da ostane u evrozoni, tu joj je mesto
Foto: Reuters

Vrlo pažljivo

(VIDEO) EVROPSKA KOMISIJA: Grčka da ostane u evrozoni, tu joj je mesto

Planeta -
Kriza u Grčkoj ne preti finansijskoj stabilnosti cele evrozone, ali negativni odgovor na referendumu oslabiće pregovaračku poziciju Atine u odnosu na kreditore, kaže Valdis Dombrovskis

BRISEL - Grčka treba da ostane u evrozoni, upravo je izjavio potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare.

"Mesto Grčke je u evrozoni", kazao je Domborovskis, inače zadužen za pitanja evra i socijalnog dijaloga.

"Kriza u Grčkoj ne preti finansijskoj stabilnosti cele evrozone. Raspolažemo svim neophodnim instrumentima da to obezbedimo, uključujući stabilizacioni fond od 500 milijardi evra", naveo je on.

Međutim, dodao je da činjenica da Grci na referendumu nisu podržali zahteve kreditora povećava jaz između Grčke i drugih država evrozone. Stav EK je da će negativni odgovor na referendumu oslabiće pregovaračku poziciju Grčke u odnosu na kreditore, kaže Dombrovskis.

Zemlje članice evrozone održaće sutra vanredni samit posvećen rezultatima referenduma u Grčkoj, potvrdio je Dombrovskis.

On je podsetio da je EU tokom pet godina dala Grčkoj više od 184 milijarde makrofinansijske pomoći i da su dva zajma, data Atini od 2010, "teška" 240 milijardi evra.

Građani Grčke su u nedelju na referendumu rekli "ne" planu međunarodnih kreditora. Na osnovu 80 odsto glasova, koliko je do sada prebrojano, opcija protiv mera štednja osvojila je 61 odsto glasova, a opcija "da" - 38 odsto.

http://www.youtube.com/watch?v=TErI8Jq_7eY
(Russia Today)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja