(VIDEO, FOTO) NIJE STANIJINA: Britanci imaju najveću zadnjicu na svetu, a pogledajte čemu služi!
Foto: Printscreen Youtube

Prevozno sredstvo budućnosti

(VIDEO, FOTO) NIJE STANIJINA: Britanci imaju najveću zadnjicu na svetu, a pogledajte čemu služi!

Planeta -
Najveća letelica na svetu Airlander 10, koja je dobila nadimak "leteća zadnjica" zbog ne baš srećnog vizuelnog rešenja, biče kompletirana za probni let sledećeg meseca

Letelica je veća i od Airbus A380 aviona, dugačka je 93 metra, a visoka 26 metara, što je otprilike dužina fudbalskog terena i visina šest dvospratnih autobusa.

Ovaj vazduhoplov dobio je svoje prvo krilo koje je dugačko 9, a široko 11 metara. Čim stignu motori i drugo krilo, očekuje se da će "zadnjica" poleteti na probni let od 112 kilometara. Može da ponese 50 ljudi i da ostane u vazduhu čak dve nedelje bez sletanja.

Maksimalna brzina je 148 kilometara na sat, pokreću je četiri dizel tubro motora, a troši svega četvrtinu goriva u odnosu na regularne avione. Napravljen je od superjakog karbon fibera i punjen helijumom. Može da sleće i uzleće vertikalno poput helikoptera, što znači da mu nije potrebna duga pista.

Buduće verzije biće ekološki prihvatljivije i opremljene solarnim panelima. Airlander 10 će moći da radi na ekstremnim temperaturama, pa se planira za korišćenje u tragačkim i spasilačkim misijima, posmatranje prirode...Spekulisalo se i da bi ovaj tip letilicee mogao da bude prevozno sredstvo budućnosti jer emituje mnogo manje zagađujućih čestica i mnogo je manje bučan.

Rad na letelici počeo je pre 3 godine, a prvi put je testirana u oktobru prošle godine. Dizajnirana je da se koristi za nadzor u američkoj vojsci, ali je američka vlada precrtala jer je projekat očenila kao preskup. Odatle je prebačena u Britaniju, i u nju je uložen novac britanske vlade, grantovi Evropske unije, ali i privatne donacije Brusa Dikinsona iz Ajron Mejdena i Ričarda Brensona.

(vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track