(FOTO) SRPSKI REPORTER USRED NAJKRVAVIJE BITKE DANAŠNJICE: Ovde traju borbe za svaku ulicu!
Foto: Rojters/Goran Tomašević

Iračani čiste grad od džihadista

(FOTO) SRPSKI REPORTER USRED NAJKRVAVIJE BITKE DANAŠNJICE: Ovde traju borbe za svaku ulicu!

Planeta -

Iračke snage probijaju se ulicu po ulicu do vladine četvrti u zapadnom delu Mosula, a UN su saopštile da je oko 8.000 ljudi pobeglo iz tog dela grada i okolnih sela otkako je iračka vojska počela da čisti najupornije teroriste.

Irački specijalci kreću se od kuće do kuće, dok se u podrumima skrivaju mnogi civili koji su još zarobljeni u delovima grada pod kontrolom terorista Islamske države.

Iračke snage brzo su napredovale u prvim fazama ofanzive, kada su zauzele aerodrom i probile odbrambeni obruč džihadista oko grada, ali sada, kada su došli do stambenih četvrti, napreduju znatno sporije.

Foto: Reuters/Goran Tomašević
Foto: Reuters/Goran Tomašević

"Što se više približavamo centru grada, sve više nailazimo na strance borce. Oni ne beže kao domaći", kaže pukovnik Abdel Amir al Muhamedavi, jedan od viših oficira iračke vojske.

Iračani koji su se pridružili Islamskoj državi sakrivaju se među civilima i tako izmiču snagama bezbednosti, ali strani borci nemaju izbora - nemaju kud i moraju da se bore do kraja.

Foto: Reuters/Goran Tomašević
Foto: Reuters/Goran Tomašević

Borba u gusto naseljenom gradu je veoma mučna. U nedjelju je cela ofenziva stala u zbog pet snajperista Islamske države koji su se krili među civilima.

Jedna reporterka Rojtersa iz Mosula opisala je grupu civila koja je bežala u susret iračkim snagama pošto su snajperisti uklonjeni. Žene su plakale od straha, i ispričale da su im islamisti zapalili gornje spratove kuća kako bi dim prekrio grad i zaštitio položaje terorista od napada iz vazduha.

Veruje se da je na područjima grada u kojima se nalaze uporišta džihadista još zarobljeno više od 750.000 civila, koji su u očajnom položaju jer su presečene linije snabdevanja, i da bi oko 250.000 njih moglo da izbegne narednih dana..

Kancelarija UN za humanitarnu pomoć saopštila je da su stanovnici koji su pobegli i došli do područja južno od Mosula koja su pod kontrolom vojske "često iscrpljeni i dehidrirani".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track