(VIDEO) FRANCUSKA IMA NAJMLAĐEG PREDSEDNIKA: Emanuael Makron položio zakletvu u odelu od 450 evra
Foto: AP

Inauguracija

(VIDEO) FRANCUSKA IMA NAJMLAĐEG PREDSEDNIKA: Emanuael Makron položio zakletvu u odelu od 450 evra

Planeta -

PARIZ - Novi predsednik Francuske Emanuel Makron danas je na svojoj inauguraciji nosio odelo od skromnih 450 evra, prenosi Rojters, uz ocenu da je reč o njegovom očiglednom pokušaju da se distancira od političara koji mnogo troše.

Emanuel Makron zvanično je danas postao predsednik Francuske polaganjem zakletve u Jelisejskoj palati u Parizu.. Predsednik Ustavnog suda Loran Fabijus je na ceremoniji inauguracije proglasio zvanične rezultate drugog kruga izbora održanog 7. maja, na kojima je 39-godišnji centrista pobedio kandidatkinju krajnje desnice Marin le Pen.

Dosadašnji predsednik Fransoa Oland razgovarao je s Makronom oko sat vremena, a zatim otišao iz predsedničke palate pre nego što je novi predsednik zvanično preuzeo dužnost. Makron je ispratio Olanda iz palate, a dosadašnji predsednik je tom prilikom poželeo sreću najmlađem francuskom lideru od Napoleona.

"Potrebna nam je Evropa koja je efikasnija, demokratskija, više politička", poručio je Makron u prvom govoru po preuzimanju dužnosti.Francuzi su izabrali "nadu i osvajački duh", rekao je Makron i poručio da obećava da neće popustiti u ispunjavanju predizbornih obećanja. Makron je obećao da će istrajati u želji da "pomiri i okupi", uz poruku da će tokom njegovom mandata, izmedju ostalog, inicijativa biti ohrabrena a kompanije podržane.

Makronov pokret "Republika u pokretu" pokušaće da na parlamentarnim izborima u junu osvoji većinu i tako mu olakša sprovodjenje obećanih reformi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track