(VIDEO) HILJADE NA ULICAMA ZBOG AFERE PANAMA: Opozicija na Malti traži ostavku premijera
Foto: Printscreen Twitter

Afera Panama

(VIDEO) HILJADE NA ULICAMA ZBOG AFERE PANAMA: Opozicija na Malti traži ostavku premijera

Planeta -

Maltežani su danas u Valeti zahtevali od premijera da smeni ministra zdravstva i energetike koji je otvorio kompaniju u Panami.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas na trgu u Valeti sa zahtevom za ostavku premijera Malte Džozefa Muskata jer se u panamskim dokumentima navodi da dvojica njegovih saveznika imaju ofšor bankovne račune.

Samo nekoliko sati pre protesta, premijer Malte Džozef Muskat je poručio da neće ništa preduzeti po tom pitanju dok se ne završi poreska revizija.

Malteški ministar zdravstva i energetike Konrad Mici je rekao da je angažovao nezavisno telo koje će, kako je rekao, dokazati da ništa loše nije uradio, prenela je agencija AP.

Mici, koji je zamenik lidera vladajuće Muskatove Laburističke partije, priznao je da je vlasnik kompanije u Panami kojom upravlja fond sa Novog Zelanda. On, međutim, tvrdi da se u procurelim dokumentima ne pominje da on drži bilo kakva sredstva u Panami.

Panamski dokumenti su pokazali da su više od 500 banaka i njihovi ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme Mosak Fonseka, a većina njih je osnovana od 1990-ih, naveo je na sajtu Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demante svetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track