(VIDEO) ISLAMISTI PROTERALI VIOLINISTU IZ MOSULA: Osvetio im se na NEVIĐEN način
Foto: Youtube Screenshot/mSTAR

Muzika spaja

(VIDEO) ISLAMISTI PROTERALI VIOLINISTU IZ MOSULA: Osvetio im se na NEVIĐEN način

Planeta -

Usred ruševina na drevnom mestu koje poštuju i muslimani i hrišćani u Mosulu, irački violinista Mukdad održao je koncert u gradu koji je morao da napusti.

Dok je Mukdad svirao muziku koju je komponovao u tajnosti dok je živeo po strogim pravilima ID, eksplozije i pucnjava odjekivali su u zapadnom delu Mosula, gde se snage koje podržava SAD još uvek bore sa islamistima.

"Ovo je mesto za sve, ne samo za jednu sektu. Islmska država ne predstavlja religiju nego ideologiju koja uništava slobodu", rekao je za Rojters Mukdad i dodao: "Sve povezano sa njima je pogrešno."

Pod režimom ID-a, zabava je bila zabranjena. Usprkos džihadistima Mukdad je i dalje svirao u svom domu, ponekad sam, a ponekad tiho u krugu svojih prijatelja muzičara, koji su redovno zatvarali prozore da ih ne bi otkrili.

Jedne noći islamisti su provalili u Mukdadovu kuću, oduzeli mu sve instrumente i rekli da će biti kažnjen. Pobegao je u Bagdad gde i sada živi.

Samo je dvadesetak ljudi, uglavnom mladića, došlo na Mukdadov koncert. Građani Mosula i dalje se boje, šest meseci od početka operacije kojom se ID istjeruje iz Mosula.

rtl.vijesti.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track