(VIDEO) ISTORIJSKI DOGOVOR RUSIJE I TURSKE: Potpisali gradnju gasovoda Turski tok
Foto: Reuters 10 10 2016

Saradnja

(VIDEO) ISTORIJSKI DOGOVOR RUSIJE I TURSKE: Potpisali gradnju gasovoda Turski tok

Planeta -

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan govore na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka na marginama Svetskog energetskog kongresa u Istanbulu.

Ruski predsednik stigao je u ponedeljak u Istanbul, gde prisustvuje specijalnoj sednici Svetskog energetskog kongresa i kako bi se sastao sa predsednicima Turske i Venecuele.

Sporazum je sa ruske strane potpisao ministar energetike Aleksandar Novak, a sa turske ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albajrak. Nakon dužeg bilateralnog sastanka dva lidera potpisan je dogovor o gasovodu „Turski tok“, da bi se ubrzala priprema za početak izgradnje.

Potpisivanje međuvladinog sporazuma između Rusije i Turske o gasovodu „Turski tok“ ubrzaće implementaciju projekta. Dve strane su se dogovorile da intenziviraju rad na nuklearnoj elektrani „Akuju“, izjavio je predsednik Turske.

„Prema ovom tek potpisanom međudržavnom sporazumu odlučeno je da se ubrzaju radovi na ’Turskom toku‘. Drugo važno pitanje je nuklearna elektrana ’Akuju‘. Ovde je postignut dogovor da se dodatno ubrza rad na nuklearnoj elektrani ’Akuju‘.

Uveren sam da ćemo biti u stanju nadoknadimo izgubljeno vreme koje se desilo u proteklom periodu“, istakao je Erdogan. Putin i Erdogan su, takođe, razgovarali o postojećem sukobu u Siriji, uključujući i zajedničke napore za isporuke humanitarne pomoći u Alep.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja