(VIDEO) JUNKEROVI SPORNI KOMESARI: Evroposlanici ogorčeni zbog Bratušekove, Kanjete i Navračiča
Foto: Printscreen Yt

Na tankom ledu

(VIDEO) JUNKEROVI SPORNI KOMESARI: Evroposlanici ogorčeni zbog Bratušekove, Kanjete i Navračiča

Planeta -
Ovo troje predloženih evropskih komesara napravilo je gafove koji su naljutili i desničare i socijaliste i liberale pa bi Evropski parlament vrlo lako mogao da odbije njihovu kandidaturu

BRISEL - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predložio je troje komesara koji možda neće dobiti odobenje Evropskog parlamenta.

Alenka Bratušek, jedan od četiri novopostavljena “superpotpredsednika”, šokirala je desničare kad se na Jutjubu ovih dana pojavio snimak na kojem ona sve u šesnaest peva italijansku partizansku himnu “Bandijera rosa” i kliče komunizmu. To bi moglo da je košta desnih glasova, procenjuju analitičari.

http://www.youtube.com/watch?v=quBICe0nHy8

Za njom ne zaostaje španski kandidat Migel Arlas Kanjeta, protiv kog su se ujedinili socijalisti, liberali i zeleni, jer je u jednoj televizijskoj emisiji u maju izrazio nipodaštavanje prema ženama. On je rekao da u debatama sa ženama namerno prikriva svoju intelektualnu superiornost da ga one ne bi optužile za seksizam, što je izazvalo buru negodovanja u španskoj javnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=hVNJiEtEvTs

I konačno, mađarski kandidat za komesara Šandor Navračič će imati problema sa levičarima i liberalima, jer je kao minister pravde u vladi Viktora Orbana autorizovao represivne zakone koji su pravosuđe i medije stavili pod kontrolu Orbanove stranke.

Ako Parlament odbije kandidata za komesara, zemlja koja ga je nominovala onda mora da predloži nekog drugog.

Janša pisao Junkeru: Bratušekova najgora predsednica vlade

Bivši slovenački premijer Janez Janša uputio je povodom ulaska dosadašnje premijerke Alenke Bratušek u Evropsku komisiju (EK) pismo predsedniku Žan-Klod Junkeru u kojem je Bratušek nazvao najgorim predsednikom vlade koji je Slovenija ikad imala i pozvao ga da još jednom razmisli da li ona zaslužuje mesto u novoj Komisiji. Janša u pismu, koje je danas objavila njegova Slovenačka demokratska stranka (SDS), tvrdi da je Bratušek poznata po svojim "protivevropskim" izjavama, kao i da je doživela uverljiv poraz na nedavnim evopskim i na parlamentarnim izborima. Pismo Junkeru Janša je poslao iz zatvora Dob, u kojem na osnovu odluke prvostepenog suda izdržava dvogodišnju kaznu zbog korupcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track