(VIDEO) KIM PRETI MOĆNIM ORUŽJEM: Svet u strahu, evo šta može NOVA SEVERNOKOREJSKA RAKETA!
Foto: Printscreen Tweet

Hvasong 12 uspešno prošla test

(VIDEO) KIM PRETI MOĆNIM ORUŽJEM: Svet u strahu, evo šta može NOVA SEVERNOKOREJSKA RAKETA!

Planeta -

Severna Koreja je u nedelju ispalila novi balistički projektil „hvasong 12“ ,koji je prikazan na vojnoj paradi prošlog meseca.

To je deseta raketna proba Pjongjanga u ovoj godini, a „hvasong 12“ ima najveći domet do sada. Ova proba bila je uspešna, a testirana je raketa koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu sa najvećim dometom do sada.

Lansiranje je nadgledao lično severnokorejski lider Kim Džong-un. Državni mediji u Severnoj Koreji navode da je raketa letela 787 kilometara i da je dostigla visinu od 2.111 kilometara. Te brojke se otprilike poklapaju sa izveštajima američkih i japanskih zvaničnika.

To znači da je raketa letela veoma visoko, što je omogućilo testiranje, a da ne leti preko neke druge zemlje. Kada bi letela standardnom putanjom i visinom procenjuje se da bi imala domet oko 4.500 kilometara. To znači da bi u njenom dometu bila američka baza u Guamu, navodi Bi-Bi-Si.

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Severna Koreja je saopštila da je reč o moćnom projektilu koji može da ponese „veliku i tešku bojevu glavu“.

Ekspert za odbranu Melisa Hanham za Bi-Bi-Si kaže da tako neodređeno saopštenje ostavlja mnogo otvorenih mogućnosti. Moguće je da Pjongjang još nije uspeo da proizvede kompaktnu bojevu glavu, kao i to da će nova bojeva glava biti predstavljena u budućnosti.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track