(VIDEO) KINA KREĆE U OSVAJANJE SVEMIRA: U tu svrhu lansira TERETNI brod
Foto: Reuters (23.6.2016)

Trka je počela

(VIDEO) KINA KREĆE U OSVAJANJE SVEMIRA: U tu svrhu lansira TERETNI brod

Planeta -

Kina će sutra lansirati prvi teretni svemirski brod, što je korak napred prema cilju te zemlje da uspostavi stalnu svemirsku sztanicu as posadom do 2022., izvestili su državni mediji.

Kineski predsednik Sji Đinping je unapređenje kineskoga svemirskog programa ocenio prioritetom u jačanju nacionalne sigurnosti i odbrane.

Svemirski teretni brod Tiandžou-1 lansiraće se uz pomoć rakete Long March-7 Y2 iz Centra za lansiranje satelita Venčang u južnoj pokrajini Hainan, prenosi agencija Sinhua.

Svemirski brod će pristati uz svemirsku laboratoriju Tiangong 2 ili Nebesku palatu 2, u kojoj su u oktobra prošle godine dvojica astronauta provela mesec dana u sklopu najduže kineske misije sa svemirskom posadom. Tamo su izveli više bioloških i medicinskih eksperimenata.

Misija će doprineti važnom tehnološkom osnovu za izgradnju kineske svemirske stanice.

Teretni svemirski brod može da preveze šest tona hrane i ostalih potrepština, dve tone goriva i bez posade može da leti tri meseca. Uprkos napretku Kina u tom području još uvijek zaostaje za Rusijom i Sjedinjenim Državama.

Ali ako Međunarodna svemirska stanica (ISS) završi s radom 2024. kako je predviđeno, Kina će biti jedina zemlja sa stalnom stanicom u svemiru. Za dve godine planiraju da lansiraju glavni modul nove stanice, koja bi trebala da bude potpuno opremljena 2022. godine.

Kineski astronauti ne smeju da rade na ISS-u zbog odluke američkog Kongresa iz 2011., koji je zabrinut za američku nacionalnu sigurnost. Kina da planira dovede čoveka na Mesec do 2024. i spusti sondu na Mars 2021.

(Index)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track