(VIDEO) KOLIKO ĆE MOSKVA OVO TRPETI? Amerikanci poslali silu tenkova u Letoniju, Rusiji pred vrata
Foto: Printscreen/Youtube

Pretnja za Ruse

(VIDEO) KOLIKO ĆE MOSKVA OVO TRPETI? Amerikanci poslali silu tenkova u Letoniju, Rusiji pred vrata

Planeta -

Vojska Sjedinjenih Američkih Država rasporedila je 225 vojnika, 15 M1A2 tenkova i šest borbenih vozila duž granice Letonije i Rusije kao deo NATO operacije "Atlantska odlučnost".

U okviru ove operacije, SAD su ranije već razmestile dodatne trupe u Evropi, što predstavlja najveću vojnu operaciju američkih vojnika u Poljskoj, Nemačkoj, Bugarskoj, Estoniji, Mađarskoj, Litvaniji, Rumuniji i Slovačkoj. Ona će trajati sve do novembra ove godine.

Operacija "Atlantska odlučnost" ima za cilj demonstraciju sile kao odgovor na ono što saveznici smatraju "povećanom ruskom agresijom".

Rusija je kritikovala povećanje vojnog prisustva američkih snaga u blizini njenih granica. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksej Meškov rekao je u četvrtak da bi dodatne NATO trupe trebalo da se povuku.

"Ovo raspoređivanje je svakako pretnja za nas", rekao je Meškov. "Evidentno je da NATO povećava verovatnoću mogućih incidenata. Generalno, mi verujemo da je ozbiljan razgovor o evropskoj bezbednosti moguće voditi samo ukoliko se vratimo na stanje koje je postojalo pre sadašnjeg nagomilavanja vojnih priprema u istočnoj Evropi", dodao je Meškov.

(EPK)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja