(VIDEO) KONAČNO DRŽIM ĆERKU U RUKAMA: Čovek drvo izlečen posle 16 operacija
Foto: Printscreen YouTube

Bog ga pogledao

(VIDEO) KONAČNO DRŽIM ĆERKU U RUKAMA: Čovek drvo izlečen posle 16 operacija

Planeta -

Abdul Badžandar (27), vozač rikše iz Bangladeša, koji je zbog velikih drvenastih izraslina po koži dobio naziv čovek drvo, preživeo je u posednjih godinu dana 16 operacija tokom kojih su mu lekari uklonili više od pet kilograma tih izraslina.

Abudlovu bolest izaziva nasledna genetska bolest epidermodisplazija veruciformis koja je toliko retka da je on jedan od četvoro ljudi na svetu kojima je dijagnostikovana.

Doktori su u Medicinskom centru u Daki počeli sa tretmanima i operacijama pre godinu dana. Ukoliko izrasline ne počnu ponovo da izbijaju, Badžandar će biti prvi zabeležni slučaj izlečenja ovog retkog oboljenja, što je revolucionarno dostignuće u istoriji medicine, kaže Samanta Lal Sen, koordinator plastične hirurgije Univerzitetske medicinske klinike u Daki.

"Operisali smo ga najmanje 16 puta da bismo uklonili izrasline. Šake i stopala sada izgledaju gotovo potpuno normalno. Biće otpušten iz bolnice za mesec dana, posle nekoliko manjih hirurških intervencija da bi mu šake dobile savršen oblik", kaže doktorka Lal Sen i dodaje da su se njegove šake i stopala skoro potpuno oporavili.

Abdul na početku lečenja (Foto: Printscreen YouTube)
Abdul na početku lečenja (Foto: Printscreen YouTube)

"Nisam mislio da ću ikada više moći da držim svoju decu u rukama. Sada se osećam mnogo bolje. Mogu da držim svoju kćerku u krilu i da se igram sa njom. Ne mogu da dočekam da se vratim kući", presrećan je Badžandar, koji je trpeo strahovite bolove.

Badžandar je iz siromašnog sela na jugu Kulne, na obali okeana. Surpugu Halimu Hatun upoznao je dok je još bio zdrav, ali se razboleo pre nego što se venčali protiv volje njenih roditelja. Otkako je na lečenju, svi zajedno žive u bolnici.

(VIDEO) PREMINUO ČOVEK-DRVO: Bolest ga prvo pretvorila u čudovište pa ga dotukla

Ako Badžandar zaista ozdravi, doktorka Lal Sen biće u pravu - do sada je ova bolest imala samo fatalnu završnicu. Tako je prošle godine preminuo najpoznatiji čovek drvo, Indonežanin Dede Kosvara (42).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja