Prikaži najnovije vesti
Kraljica Elizabeta Druga, Foto AP
Slavlje u Britaniji

(VIDEO) KRALJICA ELIZABETA SLAVI ROĐENDAN: Najdugovečnija britanska vladarka napunila 91. godinu

Planeta 8

Kraljica Elizabeta II, najdugovečnija britanska vladarka, slavi danas 91. rođendan u privatnosti i bez pompe.

">April 21, 2017

Kao i svake godine, u čast njenog rođendana odjeknuće počasna paljba kraljevske straže iz londonskog Tauera i Hajd parka.

Britanska suverenka slavi rođendan dva puta: 21. aprila, na datum svog rođenja, i druge subote u junu, kada se u njenu čast organizuje parada "Pozdrav bojama" (Trooping the Colour). Evo kako je to izgledalo prošle godine:

Elizabet Aleksandra Meri Vindzor rođena je 21. aprila 1926. u Londonu. Kraljica je postala 6. februara 1952. kad joj je bilo 25 godina.

">April 21, 2017

Po vladarskom stažu još 9. septembra 2015. nadmašila je svoju praprabaku Viktoriju (1837-1901), koja je vladala 63 godine, sedam meseci i dva dana. S princom Filipom je 68 godina u braku.

">April 21, 2017

Bez obzira na svoje godine, kraljica revnosno obavlja svoje službene dužnosti, mada je poslednjih godina neka zaduženja prenela na druge članove porodice, pre svena na svog sina Čarlsa i unuke Vilijama i Harija.

Ankete pokazuju da je i dalje veoma popularna među Britancima, a kraljevski savetnici kažu da je malo verovatno da će abdicirati.

">March 30, 2017

Kada su je prošle godine tokom posete Severnoj Irskoj upitali za zdravlje, odgovorila je: "Još sam živa".

 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir